Donald Trump a ignorat avertismentele mai multor aliați, inclusiv Uniunea Europeană, și a semnat ordinul care prevede introducerea unor taxe de 25% pe importurile de oțel și de 10% pentru cele de aluminiu.

Aceste taxe vor intra în vigoare în 15 zile.

Canada, primul partener comercial și primul furnizor de oțel al Statelor Unite, va fi totuși exceptată „pentru moment”, la fel ca și Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele două țări vecine SUA va depinde în special de rezultatul negocierilor în curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

Potrivit unui oficial al executivului american, toate țările vizate vor putea începe discuții cu Statele Unite pentru a negocia, la rândul lor, o eventuală exceptare.

La câteva minute după ceremonia semnării, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, și-a exprimat în termeni foarte clari dezaprobarea, temându-se de „consecințele neprevăzute”, în timp ce senatorul republican Jeff Flake a anunțat depunerea în curând a unei propuneri legislative vizând anularea acestor taxe, relatează Agerpres.

Comisarul european al comerțului, Cecilia Malstrom, a apreciat joi seara, într-un mesaj postat pe Twitter, că UE „ar trebui să fie scutită” de aceste taxe, adăugând că va cere „mai multă claritate pe această chestiune în zilele următoare”. Europenii exportă anual în Statele Unite oțel în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro și aluminiu, de 1 miliard de euro.

Înaintea promulgării acestor taxe, UE a anunțat că a pregătit o ripostă, detaliind o listă de produse americane ce ar putea fi taxate la rândul lor, pentru a compensa pierderile cauzate industriei europene.

Și Brazilia, al doilea furnizor de oțel în SUA, a declarat că intenționează să-și „protejeze interesele”, în timp ce China și-a exprimat „opoziția fermă”, denunțând un „atac deliberat la adresa sistemului comercial multilateral”.

Japonia, unul dintre principalii aliați ai Statelor Unite, a spus că se teme de „un impact grav (...) asupra economiei mondiale”. „Vom lua măsurile adecvate după studierea cu atenție a consecințelor asupra economiei japoneze”, a arătat ministrul nipon de externe, Taro Kano.