Una dintre primele decizii semnate de noul lider de la Casa Albă a fost revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, inițiativă salutată cu entuziasm de liderii europeni.

„Vom combate schimbările climatice așa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum”, a declarat Joe Biden din Biroul Oval, transmite Agerpres.

De altfel, președintele democrat a promis în campania electorală că va readuce SUA în acord din chiar prima zi în care va ajunge la Casa Albă. Decizia privind revenirea în Acordul de la Paris a fost printre cele 15 ordine executive semnate de Biden la doar câteva ore după preluarea funcției de președinte al SUA.

Fostul președinte Donald Trump a notificat ONU asupra intenției SUA de a părăsi acordul în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, și Înaltul Reprezentant Josep Borrell au salutat miercuri, într-o declarație comună, decizia noului președinte american.

„Uniunea Europeană salută decizia președintelui Biden ca Statele Unite să adere din nou la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Așteptăm cu nerăbdare să avem din nou Statele Unite alături de noi în eforturile globale de combatere a crizei climatice. Criza climatică este provocarea definitorie a timpului nostru și poate fi abordată numai unindu-ne toate forțele. Acțiunea în domeniul climei este responsabilitatea noastră globală colectivă”, potrivit declarației comune publicate pe site-ul Comisiei Europene.