Un raport al FBI și al Departamentului pentru Securitate Internă arată că serviciile ruse de informații au operat sub identități false pentru a lansa atacuri informatice în SUA. Românul Guccifer și-ar fi asumat atacurile, deși era în pușcărie.

Atacurile au vizat mai multe instituții din Statele Unite ale Americii, inclusiv un partid politic, potrivit unui raport al FBI și Departamentului pentru Securitate Internă. Potrivit documentului, hackerul Guccifer 2.0, care susține că ar fi român, este, de fapt, un proiect al serviciilor ruse. Numele hackerului din România nu este menționat, însă, în raport.

Ce spune raportul FBI 

„În unele cazuri, serviciile ruse de informații s-au deghizat drept părți terțe, ascunzându-se în spatele unor identități online false, menite să determine victima să atribuie greșit sursa atacului”, conform raportului.

„Guvernul american confirmă că doi actori diferiți din serviciile ruse de informații au participat la intruziunea vizând un partid politic american. Primul actor, cunoscut ca Advanced Persistent Threat (APT) 29, a spart sistemele partidului în vara lui 2015, în timp ce al doilea, cunoscut ca APT28, le-a spart în primăvara lui 2016.

„Activitatea face parte din campania în curs de operațiuni informatice orientate împotriva Guvernului american și cetățenilor săi”, au mai scris cei care au redactat raportul.

Unul dintre hackeri, care s-a recomandat sub pseudonimul Guccifer 2.0, a revendicat atacurile asupra Partidului Democrat. El ar fi spus că este român.

Experți în securitate informatică angajați de Partidul Democrat au ajuns, însă, că Guccifer 2.0 este, probabil, proiectul hackerilor ruși susținuți de statul rus.

Și un expert în securitate informatică de la King’s College London, Thomas Rid, a concluzionat că „este mai degrabă probabil” ca întregul atac vizând Partidul Democrat, inclusiv rolul lui Guccifer 2.0, să fi fost orchestrat se spioni ruși.

Documentul  FBI și al Departamentului pentru Securitate Internă a fost publicat după ce președintele Barack Obama a anunțat sancțiuni împotriva Rusiei pentru implicare în alegerile prezidențiale din SUA.

O reacție așteptată: atât Rusia, dar și Donald Trump, beneficiarul principal al atacurilor cibernetice, au respins în repetate rânduri acuzațiile.

Guccifer din România, arestat în ianuarie 2014

Marcel Lazăr, un șofer de taxi din județul Arad, a fost arestat în București în ianuarie 2014. În aprilie 2016, Guccifer a fost extrădat în SUA, dar a revenit în România în toamna lui 2016.

Marcel Lehel Lazăr, hackerul cunoscut sub numele de "Guccifer" sau "Micul Fum", devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, printre care și pe cel al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare.

El a spart mai multe adrese de mail și ale unor personalități din SUA, printre care Colin Powell.

Procurorii susțin în rechizitoriu că Lazăr a „spart emailurile și conturile de pe rețelele de socializare ale unor victime de înalt nivel, inclusiv un membru de familie al doi foști președinți americani, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA și un fost consilier prezidențial”.

Chiar dacă în actul de acuzare nu sunt făcute publice numele victimelor, presa a publicat în 2013 emailuri trimise lui Hillary Clinton de către fostul său consilier, Sidney Blumenthal.

„Guccifer” a devenit celebru în 2013 după ce a revendicat spargerea emailurilor familiei lui George W.Bush și a postat lucrări artistice ale fostului președinte al SUA, inclusiv autoportrete în cada de baie.

Același hacker a distribuit emailuri schimbate între fostul secretar de stat american Colin Powell și europarlamentarul român Corina Crețu. Powell a negat o relație cu aceasta.