Trupe americane vor fi „probabil” transferate din Germania în Polonia, a declarat miercuri președintele american Donald Trump, când l-a primit la Casa Albă pe omologul său polonez, Andrzej Duda, fără a da însă alte detalii.

Polonezii „ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar soldați. Probabil vom pleca din Germania în Polonia”, le-a spus Trump jurnaliștilor.

„Ne vom reduce forțele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa”, a precizat liderul de la Casa Albă, potrivit Agerpres.

Președintele Statelor Unite, care de multă vreme reproșează Berlinului că nu contribuie suficient la cheltuielile militare ale NATO, a anunțat săptămâna trecută că dorește să reducă semnificativ numărul soldaților americani staționați în Germania, de la 52.000 la 25.000.

După acest anunț, speculațiile se concentrează asupra mutării unora dintre ei în Polonia, Varșovia solicitând cu insistență creșterea ajutorului militar american.

Duda a spus că „nu îndrăznește să îi spună președintelui american unde să-și trimită soldații”, dar a subliniat că i-a cerut acestuia „să nu retragă trupele americane din Europa” pentru a putea păstra securitatea continentului.