Summitul restrâns dedicat migrației convocat duminică la cererea cancelarului german nu s-a soldat cu rezultate concrete. Angela Merkel mai are o săptămână la dispoziție pentru a rezolva problema migrației și pentru a aduce liniștea în coaliție.

16 șefi de stat și de guvern au discutat la Bruxelles problema migrației - o criză cu potențial distructiv pentru Uniunea Europeană. Rezultate concrete nu au fost anunțate însă, Angela Merkel - cea care i-a solicitat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, organizarea acestui minisummit, a evocat ”bunăvoința” manifestată de liderii europeni pentru găsirea unei soluții comune la criza migrației.

Reuniunea a fost organizată în grabă, în speranța că se va ajunge la o înțelegere care să-i permită lui Merkel - căreia ministrul său de Interne, Horst Seehofer (CSU), i-a dat două săptămâni pentru a găsi o soluție la nivelul întregii Uniuni privind migrația - să-și salveze postul de cancelar.

"A existat multă bunăvoință pentru a realiza acest lucru astăzi (duminică - n.r). Cu excepția câtorva opinii diferite, a fost multă unitate", a spus după summit Angela Merkel, adăugând că la Consiliul European de joi și vineri nu se va putea ajunge la o soluție europeană, astfel că se va recurge la acorduri bilaterale și trilaterale.

În cele patru ore cât a durat reuniunea s-a discutat prea puțin de returnarea migranților, una dintre problemele presante cu care se confruntă Merkel, întrevederea fiind acaparată aproape complet de protejarea frontierelor externe. Ideea trimiterii unor vase de salvare în Libia, pentru a-i duce acolo pe migranți a câștigat și ea susținători printre cei 16 lideri europeni.  

Prea puțin i-a interesat pe participanți faptul că sunt greu de descris condițiile din taberele libiene. Chiar și președintele francez, Emmanuel Macron, căruia îi place să vorbească despre valorile Europei, se gândește la această soluție. Europa dorește să externalizeze problema refugiaților.

Presa germană scrie că nu s-a discutat aproape deloc despre acordurile bilaterale privind returnarea migranților, subiectul principal pentru care Merkel a dorit acest mini-summit. Ea spera ca, prin încheierea unor astfel de acorduri, să-i liniștească pe ministrul său de Interne, Horst Seehofer, și Uniunea Creștin-Socială (CSU) - aliații bavarezi ai Uniunii Creștin-Democrate.

Angela Merkel știe că fără o înțelegere cu Roma nu va avea o soluție care să-l mulțumească pe Seehofer, deoarece Italia ar trebui să reprimească numeroși migranți care au avut ca țintă finală Germania.

Însă Italia dorește o soluție care să cuprindă și o reformă drastică a actualului sistem european de azil. Conștient că Merkel e sub o presiune imensă acasă și are nevoie urgentă de un acord, premierul Italian, Giuseppe Conte, a venit un plan în 10 puncte. Planul, scris chiar de el, prevede centre de protecție pentru migrați în țări de tranzit, întărirea frontierele externe ale UE, modificarea sistemului european de azil, crearea unor centre pentru migranți și în alte state membre, nu doar în Italia și Spana, și renunțarea la principiul care impune ca cererile de azil să fie soluționate de către prima țară de intrare.

"Obligația de a-i salva (pe migranți) nu poate fi la pachet cu obligația de a procesa cererile de azil în numele tuturor”, potrivit documentului prezentat de premierul Italian, care pare a face referire la țări care nu doresc să primească refugiați, precum cele din Grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia).

S-a mai discutat și asupra unui plan franco-spaniol, cele două țări propunând crearea unor centre de debarcare închise în porturi, unde să fie selectați cei care să se califică pentru cereri de azil de migranții economici, aceștia din urmă fiind, printr-o procedură rapidă, repatriați imediat. Aceste centre ar urma să fie înființate pe teritoriul UE. Italia s-a opus planului franco-spaniol. Nici premierul grec, Alexis Tsipras, nu a fost de acord, apreciind că s-ar putea încălca legislația internațională prin crearea acestor centre.

Populiștii dictează cursul în chestiunea refugiaților

Când discută despre migrație, președintele Macron face apel la valorile europene, dar el este unul dintre primii care ignoră aceste valori. Sute de mii de migranți sunt în prezent blocați în taberele din Libia.

Populiștii ajunși la putere în Italia sunt deciși să aibă o abordare dură în dezbaterea privind migrația. Macron nu se poate opune prea mult curentului populist, deoarece nu dorește să le ofere extremiștilor de dreapta din Franța un motiv pentru a-l ataca.  În aceeași situație sunt și Guvernul populist de la Viena și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria.

Teama de axa populistă este atât de mare încât majoritatea statelor UE sunt gata să arunce peste bord toate drepturile omului atunci când vine vorba de migranți și refugiați africani. În acest context, Angela Merkel nu poate decât să meargă cu acest val, dacă vrea să-și salveze pielea.

Săptămână complicată pentru Angela Merkel: 

  • În următoarele zile ea va purta discuții privind acorduri de retrimitere cu țările interesate.
  • Joi dimineața, Merkel se va duce în Bundestag, înainte de Consiliul European. E de văzut dacă va putea să-i prezinte lui Seehofer ceva progrese în privința acordurilor cu alte state membre.
  • Tot joi are loc la Bruxelles summitul PPE, la care participă și cancelarul german și Horst Seehofer, lider al CSU.
  • Potrivit unor diplomați europeni, chestiunea migrației va fi abordată la Consiliul European joi seara, la dineul de lucru ce deschide summitul.
  • Vineri, la conferința de presă post-summit, cancelarul german va prezenta cel mai probabil primele indicii în vederea soluției dorite de CSU.
  • Duminică, rezultatele obținute de Merkel la Bruxelles vor fi dezbătute la Berlin de conducerea CDU și la München, de liderii CSU.
  • Lunea viitoare ar trebui să aibă loc o discuție între Seehofer și Merkel, de această întrevedere depinzând viitorul coaliției de la Berlin.

Surse: EurActiv.com, Spiegel Online, Deutsche Welle.