Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs miercuri în Taiwan, cel mai puternic cutremur care a lovit această insulă asiatică în ultimii 25 de ani.

Patru persoane și-au pierdut viața, alte câteva zeci au fost rănite și o alertă de tsunami a fost emisă pentru sudul Japoniei și Filipine, ridicată însă ulterior, informează Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul din Taiwan a anunțat că patru persoane au murit într-o regiune muntoasă, puțin populată, în comitatul Hualien, acolo unde a fost localizat epicentrul cutremurul ce a dus la rănirea a peste 50 de persoane.

Cel puțin 26 de clădiri s-au prăbușit, mai mult de jumătate din acesta în Hualien, iar circa 20 de persoane sunt prinse sub dărâmături. Operațiunile de salvare sunt în plină desfășurare.

Posturile de televiziune din Taiwan au prezentat imagini ale unor clădiri care stăteau să se prăbușească în Hualien, oraș afectat de cutremurul produs în larg la ora locală 08:00 (00:00GMT), când rezidenții se îndreptau spre școală sau spre locurile lor de muncă.

Seismul s-a produs la o adâncime de 15,5 kilometri, potrivit Administrației centrale de meteorologie din Taiwan.

''A fost foarte puternic. S-a simțit de parcă locuința urma să se prăbușească'', a spus Chang Yu-Lin, de 60 de ani, lucrător într-un spital din Taipei.

Potrivit agenției meteo japoneze, mai multe tsunamiuri de mici dimensiuni au ajuns în zone din prefectura Okinawa (sud). Ulterior, agenția a redus avertizarea de tsunami la o înștiințare. Agenția niponă a estimat magnitudinea seismului la 7,7.

Agenția de seismologie din Filipine a emis de asemenea un avertisment pentru rezidenții zonelor de coastă din mai multe provincii, recomandându-le să se deplaseze către zone mai înalte.

Taiwan a emis totodată și un avertisment de tsunami, dar nu a raportat producerea unor pagube, iar Centrul de avertizare în caz de tsunami din Pacific a spus ulterior că riscul unui tsunami periculos a trecut.

În Taipei s-au înregistrat peste 25 de replici, potrivit administrației centrale din Taiwan.

Presa de stat chineză a spus că seismul a fost resimțit în provincia Fujian din China, iar un martor Reuters a spus că a fost resimțit și în Shanghai.

Guvernul orașului Taipei a spus că nu a primit înștiințări cu privire la pagube majore, iar circulația metroului a fost restabilită la scurt timp după seism.

Operatorul de electricitate Taipower a spus că peste 87.000 de locuințe din Taiwan sunt în continuare fără alimentare cu energie electrică, adăugând că cele două centrale nucleare ale țării nu au fost afectate de seism.

Operatorul feroviar de mare viteză din Taiwan a spus că nu au fost raportate pagube sau persoane rănite în trenurile sale, dar a anunțat că garniturile ar putea avea întârzieri în perioada verificărilor.

Gigantul de semiconductori Taiwan Semiconductor Manufacturing Co a precizat că a evacuat câteva fabrici de producție, iar sistemele sale de siguranță operează normal.

''Pentru a asigura siguranța personalului, câteva unități au fost evacuate, potrivit procedurii companiei. În prezent, confirmăm detaliile impactului'', potrivit companiei.

A adăugat ulterior că angajații evacuați au început să revină la locurile de muncă.

Agenția oficială de presă din Taiwan a spus că acest seism este cel mai mare care s-a produs în insulă după 1999, când un cutremur cu magnitudinea 7,6 a dus la moartea a 2.400 de persoane, distrugând și avariind 50.000 de clădiri în unul din cele mai grave cutremure din această țară.

Potrivit Administrației centrale de meteorologie din Taiwan, seismul de miercuri a înregistrat a doua intensitate ca importanță pentru ''un cutremur de peste 6'' în comitatul Hualien, pe o scară de intensitate de la 1 la 7.

În cazul unui seism ''de peste 6'', majoritatea pereților din beton neranforsați se prăbușesc, iar oamenii nu reușesc să rămână în poziție verticală sau să se deplaseze fără să se târască, a precizat Agenția meteorologică japoneză.