Europa și Statele Unite nu au reușit să se protejeze împotriva actelor teroriste nici în 2016. Patru atacuri revendicate de organizația teroristă Statul Islamic au avut loc în Bruxelles, Orlando, Nisa, și Munchen anul acesta.

Trei dintre ele au avut loc doar în ultimele 40 de zile. În total, 179 de persoane de toate naționalitățile și religiile și-au pierdut viața în Vest în urma celor patru atacuri ale organizației Statul Islamic, iar 616 au fost rănite, printre care și români. Numerele sunt infime față de cele pe care terorismul le-a trecut în agendă pentru Est, însă, pentru Europa și Statele Unite, atacurile au fost printre cele mai sângeroase înregistrate vreodată.

Atentate la Bruxelles

Prima dată în 2016 când Vestul a fost lovit de noi atacuri teroriste a fost în luna martie, în Belgia. În dimineața zilei de 22 martie, trei explozii s-au produs în Bruxelles. Bilanțul a fost unul terifiant: 35 persoane au murit și 340 au fost rănite.

Două dintre atacuri au avut loc pe Zaventem, cel mai mare aeroport al Belgiei,  iar o oră mai târziu, cel de-al treilea a avut loc într-o garnitură de metrou din centrul Bruxelles-ului, în stația de metrou Maelbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene.

Atacurile au fost produse de trei sinucigași — Ibrahim El Bakraoui și Najim Laachraoui, care s-au detonat la aeroportul Zaventem, și Khalid El Bakraoui, care a făcut același lucru în stația de metrou Maelbeek.

Aceștia ar fi avut legătură directă cu atentatele comise la Paris în 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți.

În exploziile de la aeroportul internațional Zaventem și din stația de metrou Maelbeek și-au pierdut viața 31 de persoane, iar dintre cei răniți, alți patru au decedat la spital în urma rănilor suferite.

În atentate au fost răniți și patru cetățeni români, printre care și un minor.

Atentatele au fost cele mai grave acte de terorism din istoria Belgiei și au fost revendicate de Gruparea jihadistă Statul Islamic.


Masacrul din Orlando

Trei luni mai târziu, teroriștii au lovit Statele Unite ale Americii.

În primele ore ale zilei de 12 iunie 2016, în clubul de noapte LGBT, Pulse, din orașul american Orlando, Florida, 50 de oameni au fost uciși într-un atac armat. Atacul a inclus și o luare de ostatici.

Atacatorul a fost unul singur și a fost identificat ca Omar Mir Seddique Mateen, un cetățean american în vârstă de 29 de ani, musulman cu origini afgane.

Pe lângă cei 50 de morți, 53 de persoane au fost transportate la spital. Suspectul a fost găsit mort în club, având asupra sa două arme de foc și un dispozitiv. Atacatorul a murit după schimbul de focuri cu polițiștii.

Masacrul din Orlando este cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite după numărul de victime, dar și cel mai grav act terorist de la atentatele din 11 septembrie 2001. A fost revendicat de Gruparea jihadistă Statul Islamic, deși nu s-a descoperit nicio legătură a autorului masacrului cu organizația teroristă Stat Islamic.


Atentatul de la Nisa, de Ziua Franței

În iulie, teroarea s-a instaurat din nou în Europa.

Franța a fost ținta unui nou atentat terorist, chiar de Ziua Națională, pe 14 iulie.

Un camion, condus de un șofer de origine tunisiană, a intrat în mulțimea adunată pe Promenade des Anglais, faleza din Nisa, să vadă artificiile de Ziua Națională. Bilanțul arată că 84 de persoane au murit, dintre care zece copii, iar 18 se aflau în stare gravă. Alți 202 de oameni au fost răniți. Patru români au fost răniți, iar unul dintre ei a murit.

Camionul alb, închiriat special pentru masacru, condus de șofer în zig-zag, a accelerat și a început să intre în mulțime. Atacatorul nu s-a oprit decât după doi kilometri, când a și fost anihilat de forțele de ordine. Acesta a împușcat oameni din mulțime până să fie el însuși împușcat mortal de forțele de ordine.

În camion, polițiștii au găsit grenade și arme false. Șoferul a fost identificat de forțele de ordine ca fiind un bărbat de 31 de ani de origine tunisiană. Autoritățile au mai precizat că bărbatul era în vizorul lor pentru diverse infracțiuni, dar nu de natură teroristă.

Organizația jihadistă Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul comis, deși nu s-au găsit legături clare. În plus, Statul Islamic a amenințat să își intensifice atacurile împotriva Franței.

Atacul armat din Munchen

Cel mai recent act de teroare din Europa a avut loc vineri seara, în Germania.

Un cetățean germano-iranian de 18 ani a deschis focul la complexul comercial Olympia-Einkaufszentrum din Munchen. Nouă persoane au murit, 21 au fost rănite, iar atacatorul s-a sinucis. Poliția a percheziționat casa și camera posibilului autor al atacului de vineri seara și nu a găsit probe cu privire la o legătură cu Statul Islamic sau cu refugiați.

Aceștia au luat decizia de a cataloga atacul armat ca fiind o ieșire violentă, și nu un atac terorist, iar acum analizează pista unei persoane cu probleme psihice pentru că atacatorul suferea de o formă de depresie.

Martorii oculari au declarat că au văzut trei persoane înarmate și au auzit strigându-se Allahu Akbar.

Membrii Grupării teroriste Statul Islamic au sărbătorit atacul pe rețelele de socializare.