Trupele rusești sunt pe cale să încercuiască orașul Severodonețk, din estul Ucrainei. SUA intenționează să trimită în țară lansatoare mobile de rachete cu rază lungă de acțiune.

În timp ce Moscova își continuă în forță luptele și face dezastru în estul Ucrainei, apar tot mai multe dubii în privința capacității armatei ruse de a mai dispune de forțele și resursele necesare continuării luptelor.

Cinci deputați din parlamentul local al provinciei Primorski, din estul îndepărtat al Rusiei, au adresat o scrisoare deschisă președintelui Vladimir Putin, cerând ca Rusia să pună capăt luptelor și să-și retragă forțele.

Rusia ar avea mai mult de câștigat dacă tinerii, care luptă acum în Ucraina, ar munci în Rusia, se arată în declarația citită de Leonid Vasiukevici, un deputat din partea Partidului Comunist.

În cursul unei reuniuni a Adunării Legislative din Primorski Krai, o provincie din estul extrem al țării, un membru al Partidului Comunist, Leonid Vasiukevici, i-a cerut lui Putin să pună capăt războiului din Ucraina, care durează de luni de zile, și să-și retragă trupele din această țară, relatează Newsweek.

Vorbind din partea a patru membri de partid, în cadrul unei rare critici la adresa a ceea ce, potrivit declarațiilor lui Putin, ar fi o „operațiune militară specială”, Vasiukevici a spus că el și unii colegi de-ai săi au adresat președintelui un apel.

„Înțelegem că, dacă țara noastră nu-și încetează operațiunile militare, vom avea și mai mulți orfani”, a spus Vasiukevici. „Pe parcursul operațiunii militare, niște tineri care puteau aduce mari succese țării noastre mor sau devin infirmi”.

Incidentul, pe care presa rusă de stat l-a calificat drept o „provocare”, a dus la o reacție din partea guvernatorului regiunii, Oleg Kojemiako, care a spus că oficialul respectiv este un „trădător”.

În replică, guvernatorul l-a acuzat pe Vasiukevici că „defăimează armata rusă și pe apărătorii noștri care luptă împotriva nazismului”.

„Un trădător”, a declarat el în timpul ședinței. Ulterior, membri ai adunării legislative i-au escortat afară pe Vasiukevici și pe colegul său, Ghennadi Șulga. Potrivit jurnaliștilor de la MediaZona, o agenție independentă de presă în limba rusă, celor doi li s-a interzis dreptul la vot în cadrul sesiunii.

Șeful secției Partidului Comunist din regiune a promis și el să ia „măsuri dure” împotriva lui Vasiukevici și împotriva lui Șulga. „Cuvintele lor pătează onoarea partidului”, a spus Anatolii Dolgacev.

Vsevolod Romanov, președintele unei comisii disciplinare și pe probleme de ordin etic din Adunarea Legislativă, a spus că Vasiukevici a făcut o declarație  „pe care noi nu o putem sprijini”. Vasiukevici și Șulga „au încălcat grav reglementările, abătând atenția de la problemele discutate în cadrul ordinii de zi”, a spus el. „Noi nu îi sprijim poziția. Și sunt sigur că toți deputații resping această poziție. Am fost extrem de surprinși”, a mai spus Romanov.

Revista Newsweek a contactat Ministerul rus de externe și parlamentul local din Primorski pentru declarații pe această temă.

La începutul săptămânii, un diplomat din cadrul misiunii Rusiei la Națiunile Unite, din Geneva, a demisionat din cauza războiului, devenind astfel cel mai înalt oficial rus care își părăsește funcția.Iar mai multe femei, care sprijină totuși războiul, s-au declarat îngrijorate de faptul că Rusia nu depune suficiente eforturi ca să-i ajute pe soldații ruși care par neinstruiți pentru un conflict major.

O mișcare, condusă în mare parte de femei furnizează mari ajutoare soldaților ruși, inclusiv alimente și medicamente.

Forțele ruse au înaintat destul de puțin în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, cucerind totuși orașul Liman și încercuind orașul Severodonețk.

Într-o declarație făcută în cursul nopții, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că asemenea înfrângeri sunt temporare, el afirmând că „Donbasul va fi ucrainean”.

Administrația Biden a aprobat trimiterea în Ucraina a mai multor lansatoare mobile de rachete cu rază lungă - un transport important, care ar putea ajuta mult Ucraina în eforturile sale de apărare a regiunii Donbas, după cum se arată într-o declarațe a oficialilor americani, apărută vineri.

Un raport recent al unor profesori de drept internațional, realizat în colaborare cu experți în drepturile omului și apărut vineri, a ajuns la concluzia că, în Ucraina, Rusia se face vinovată de incitare la genocid, intenția evidentă fiind aceea de a distruge poporul ucrainean.

Sursa: RADOR