În Rusia, testul unei torpile cu încărcătură nucleară, capabilă să transporte o focoasă atomică de 100 de ori mai puternică decât cea a bombei de la Hiroshima, a eșuat din cauza unor probleme tehnice.

Asta susțin oficiali ai serviciilor de informații din SUA, citați de The Times.

Torpila Poseidon, pe care, în 2018, președintele Putin a prezentat-o drept o nouă armă inovatoare, ar fi urmat să fie testată de la bordul submarinului rusesc Belgorod, de 30000 de tone, în Oceanul Arctic.

Totuși, submarinul Belgorod, având o lungime de 178 de metri, ceea ce îl face să fie cel mai lung submarin din lume, a revenit în portul Severomorsk, acolo unde se află baza rusească a Flotei de Nord, fără să dovedească eventualul test al torpilei Poseidon.

Această defecțiune tehnică, anunțată pentru prima oară de CNN, care a citat oficiali ai serviciilor de informații din SUA, reprezintă o grea lovitură pentru Moscova, având în vedere că torpila Poseidon era considerată ca fiind ‘de neoprit’, având o rază de acțiune nelimitată.

Eșecul ar fi totodată un nou semnal din care ar rezulta că armata Rusiei trece prin vremuri grele din cauza unor sancțiuni internaționale care au împiedicat Moscova să își procure aparatură occidentală.

Occidentul și-a maanifestat mereu scepticismul în privința realizării unei torpile cu reactor nuclear, lansate de pe un submarin.

Atașarea unui reactor nuclear la o torpilă a fost considerată o problemă tehnologică prea mare, deși Pentagonul proiectează reactoare mici care să alimenteze cu energie forțele speciale în misiune.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au început să monitorizeze vasele rusești care se adunau în Bazinul Arctic pentru atât de așteptatul test al torpilei Poseidon. S-a constatat că printre ele se afla și submarinul Belgorod, care poate avea la bord opt torpile nucleare.

Testul plănuit al torpilei Poseidon ar fi concis cu temerile sporite, potrivit cărora Putin ar putea ordona folosirea unor arme tactice nucleare împotriva Ucrainei, date fiind repetatele eșecuri suferite de armata rusă.

Moscova se lăuda că torpila Poseidon poate lansa o focoasă nucleară asurpra unei ținte de pe coastă, cum ar fi baza unor submarine, ea reușind să se sustragă oricărui sistem de apărare.

Torpila are o lungime de 21 m. și o lățime de 2 m. Ea a fost proiectată să atingă o viteză de până la 130 km/oră, cu un focos nuclear de 2 megatone (2000 kilotone). Bomba de la Hiroshima avea o greutate de aproximativ 16 kilotone.

Torpila nucleară ar urma să intre în funcțiune în jurul anului 2027, deși, dacă problemele de ordin tehnic vor persista, evenimentul ar putea fi amânat.

sursa: RADOR