Premierul Theresa May a cerut miercuri o amânare a Brexit până la 30 iunie. Președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat că e posibilă o amânare de scurtă durată, cu condiția ca Parlamentul britanic să voteze Acordul de retragere.

UPDATE

Președintele Consiliul European, Donald Tusk, a declarat miercuri seara că a primit scrisoarea premierului britanic și, în urma consultărilor din ultimele zile cu lideri europeni, consideră că o amânare de scurtă durată a Brexit e posibilă, dar cu condiția ca Parlamentul de la Londra să aprobe Acordul de retragere negociat între Guvernul britanic și UE.

În ceea ce privește data de 30 iunie propusă de May, Tusk a precizat că ea ridică probleme de ordin legal și politic. Situația va fi discutată joi în cadrul Consiliului European de la Bruxelles.

 

Tusk a mai precizat că, momentan, nu consideră că e nevoie ca săptămâna viitoare să fie organizat un summit special pentru Brexit.

***
Comisia Europeană se opune prelungirii rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană până la 30 iunie - termenul propus miercuri de premierul Theresa May, potrivit unui document intern al UE, consultat de AFP.

Comisia vrea o amânare până la 23 mai - data la care începe alegerile europarlamentare - sau până la sfârșitul anului, caz în care Londra trebuie să participe la scrutinul european.

***

Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a anunțat într-o conferință de presă, la Bruxelles, că Theresa May l-a sunat pe președintele Jean-Claude Juncker pentru a-l informa despre ultimele evoluții privind Brexit.

Purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva a scris pe Twitter că Juncker a avertizat-o pe May că o extindere după data alegerilor europarlamentare (23-26 mai) obligă Marea Britanie să participe la scrutin. 

Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit, care ar fi trebuit să aibă loc pe 29 martie.