Un purtător de cuvânt al premierului britanic a declarat marți că Theresa May îi va scrie lui Donald Tusk înainte de Consiliul European de joi și vineri pentru a cere o amânare a Brexit.

"Prim-ministrul îi va scrie președintelui Consiliului European, Donald Tusk, înainte de Consiliul European în legătură cu o extindere" a articolului 50, a declarat purtătorul de cuvânt al Theresei May, relatează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să spună cât de mult dorește May amânarea Brexit și în ce scop.

Membrii Cabinetului de la Londra au discutat marți dimineața despre Brexit timp de circa 90 de minute.

Scrisoarea către Tusk va reprezenta poziția Guvernului, dar purtătorul de cuvânt a precizat că orice schimbare a datei ieșirii Marii Britanii din UE trebuie aprobată de Parlament, din moment ce 29 martie a fost stabilită prin Acordul de retragere.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Theresa May crede că Marea Britanie a intrat într-o criză politică, după ce speaker-ul Camerei Comunelor, John Bercow, a decis că Guvernul nu mai poate supune la vot a treia oară acordul Brexit, respins deja de două ori.

Bercow a invocat un precedent din 1604 - Erskine May, potrivit căruia un text nu mai poate fi supus la vot, dacă este fundamental același cu cel votat precedent.

Cu toate acestea, May va încerca să revină în Camera Comunelor săptămâna viitoare pentru a cere un nou vot, potrivit secretarului de stat pentru Brexit, Stephen Barclay.

Secretarul de stat pentru Brexit a sugerat, la BBC Radio 4, că premierul va "găsi o cale" pentru o aprobare a acordului, dacă Guvernul va reuși să convingă suficienți parlamentari, inclusiv pe cei 10 de la Partidul Democrat Unionist, să-și schimbe votul.