Președintele american Donald Trump a semnat, luni, actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), relatează Reuters, citat de News.ro.

Prin semnare acordului, Donald Trump își respectă promisiunea pe care a făcut-o în campania electorală, când a susținut că va retrage națiunea din acordul comercial pe care SUA l-a mai semnat împreună cu alte 12 state și pe care l-a catalogat drept un dezastru.

Parteneriatul Trans-Pacific, pe care SUA îl semnaseră, dar încă nu îl ratificaseră, a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama către regiunea Asia-Pacific, în fața unei Chine care se dezvoltă rapid.

video: Associated Press

Donald Trump a precizat că semnarea ordinului executiv de retragere din TPP este un ”lucru minunat pentru muncitorul american”.

De asemenea, președintele a semnat inclusiv un ordin executiv prin care a cerut înghețarea angajărilor din sectorul federal și o directivă prin care interzice organizațiilor non-guvernamentale americane să primească finanțare federală dacă furnizează servicii de avort peste granițele Statelor Unite.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de președintele Barack Obama și a reprezentant una dintre prioritățile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel puțin șase țări care reprezintă cel puțin 85% din producția economică a semnatarilor pentru a intra în vigoare.

TPP-ul este menit că consolideze relațiile economice dintre aceste țări, prin reducerea taxelor și protejarea comerțului, ca metodă de creștere economică.

Tratatul a fost semnat de 12 țări: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam.