Disputele privind cheltuielile pentru apărare au escaladat la summitul NATO. Președintele Donald Trump le-a dat partenerilor un ultimatum. Experții vorbesc de o situația tensionată care nu a mai existat de ani buni.

UPDATE

După scandalul provocat în spatele ușilor închise, Donald Trump a ieșit, la încheierea summitului, într-o conferință de presă, pentru a-și proclama victoria la summitul NATO, spunând că au fost făcute progresele în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea.

Întrebat dacă a amenințat cu ieșirea din NATO, Trump nu a negat, spunând doar că le-a spus șefilor de stat și de guvern că ar fi foarte "nefericit", dacă nu vor fi majorate bugetele pentru apărare. El a mai spus că, deși ar putea retrage SUA din Alianța Nord-Atlantică, acest lucru "nu e necesar", dând asigurări că SUA rămân "puternic angajate" în cadrul NATO.

Liderul american a precizat că doar cinci din 29 de state alocă 2% din PIB pentru apărare, dar a afirmat că sunt progrese, dat fiind că, față de anul trecut, sumele alocate apărării au crescut cu 33 de miliarde de dolari, fără a include SUA.  

Trump a susținut că NATO este astăzi "mult mai puternică decât era în urmă cu două zile", că europenii plătesc mai mult ca niciodată pentru apărare și sunt "fericiți" să facă acest lucru.

Despre Putin, Trump a declarat că e "un concurent", nu un inamic.

Donald Trump nu a uitat nici de Nord Stream 2, arătându-se încrezător în găsirea unei soluții sau, "poate toată lumea va avea o relație mai bună cu Rusia și nu va mai exista această problemă cu gazoductul".

Ce-a obținut Trump până la urmă?

Deși s-a lăudat cu victoria sa și cu faptul că e un geniu, Donald Trump o obținut doar promisiunea aliaților că vor ajunge la 2% din PIB. Promisiune făcută încă din 2014, termenul fiind 2024 pentru atingerea acestui procent. Întrebat de un jurnalist german ce a obținut concret în cazul Germaniei, președintele american a spus că Berlinul va ajunge la 2% în 2028 sau chiar 2030, deci mai târziu chiar decât s-a convenit în urmă cu patru ani.

***

Criza din interiorul NATO, despre care mulți au evitat să vorbească până acum, a devenit cât se poate de vizibilă. În cursul dimineții de joi, Donald Trump a aruncat în aer reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern, la care fuseseră invitate și Georgia și Ucraina. Liderul de la Casa Albă a susținut un lung discurs privind cheltuielile cu apărarea ale aliaților, relatează Spiegel Online.

Ținta preferată a fost din nou Germania, președintele american atacând Berlinul pentru anunțul său privind creșterea bugetului apărării la doar 1,5% din PIB până în 2024.

Creșterea procentului alocat apărării la 2% așa cum s-a stabilit la summitul NATO din 2014 - nivel stabilit însă pentru 2024 - este una dintre temele favorite ale lui Trump pentru a-i ataca pe aliații din NATO. După ce a criticat dur Germania la micul dejun de lucru de miercuri dinaintea summitului, președintele american a declarat, în cadrul întrevederii cu cancelarul Angela Merkel, că relațiile dintre SUA și Germania sunt "extraordinare". Atmosfera bună nu a durat prea mult, astăzi Trump reamintindu-și că e supărat pe aliați. Mai mult, el a ridicat miza, susținând că procentul alocat apărării ar trebui să fie de 4%.

Reuniunea a fost deturnată, iar reprezentanții Georgiei și Ucrainei au părăsit încăperea. Și alți participanți la reuniune au fost nevoiți să plece, rămânând doar câțiva consilieri importanți ai șefilor de stat și de guvern.

În urma reuniunii, Trump și-a anulat toate întrevederile programate pentru ziua de astăzi, inclusiv cea cu președintele Klaus Iohannis.