Președintele american Donald Trump era dispus să retragă Statele Unite din NATO în 2018, susține John Bolton, fostul său consilier de securitate națională, în noua sa carte.

John Bolton relatează versiunea sa despre un summit al Alianței presărat cu tensiuni pe tema contribuțiilor financiare ale statelor membre, notează dpa, preluată de Agerpres. Trump era furios în special pe faptul că Germania nu respecta ținta convenită la nivelul NATO pentru cheltuielile de apărare, de 2% din PIB. Un motiv de iritare suplimentară era pentru Trump construirea de către Germania a gazoductului Nord Stream 2, prin care să fie transportat gaz din Rusia.

Președintele american se întreba de ce Washingtonul staționează trupe pentru apărarea împotriva Moscovei, în timp ce Europa își adâncește legăturile energetice cu aceasta.

”Până la 1 ianuarie, toate statele trebuie să se angajeze să atingă 2%, și noi vom uita de restanțe, sau vom ieși și nu îi vom apăra pe cei care nu fac acest lucru”, și-l amintește Bolton pe Trump spunând. ”Atât timp cât nu ne înțelegem bine cu Rusia, nu vom sta într-o Alianță în care statele NATO plătesc miliarde Rusiei. Ieșim afară dacă ei încheie acordul de gazoduct”, ar fi spus Donald Trump.

Trump a făcut din afișarea furiei sale pe tema NATO o parte centrală a diplomației sale față de Europa, chiar dacă nu a scos SUA din Alianță, comentează dpa.

Recent, Donald Trump a anunțat că va reduce cu circa 10.000 de militari efectivele americane de pe teritoriul Germaniei, pe motiv că nu alocă 2% din PIB pentru apărare și că a tratat ”incorect” SUA în privința comerțului.