Washington Post a publicat o înregistrare a unei discuții în care președintele în exercițiu Donald Trump îi cere unui oficial din statul Georgia să-i ”găsească” 11.780 de voturi.

"Am câștigat alegerile în acest stat ... Tot ce vreau este să găsim 11.780 de voturi”, susține Donald Trump, care a contestat fără succes victoria lui Joe Biden în Georgia la o diferență de circa 12.000 de voturi. Dată fiind diferența mică, autoritățile din Georgia au renumărat voturile, dar rezultatul a rămas neschimbat.

”Este în regulă să spui că ai recalculat ... Ar trebui să vă întruniți mâine, pentru că aveți curând alegeri importante și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui ... Știi că oamenii din Georgia știu că a fost o fraudă. Și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui, nu vor ieși la vot o mulțime de oameni”, îi spune oficialului republican Brad Raffensperger - responsabil cu organizarea alegerilor în acest stat - Donald Trump în înregistrarea audio publicată în întregime de NBC News.

Convorbirea telefonică a avut loc sâmbătă și a durat aproximativ o oră.

În timpul discuției, Trump încearcă să-l convingă pe secretarul de stat Brad Raffensperger că a câștigat alegerile din Georgia - fără a veni cu dovezi - și îi cere să-i găsească 11.780 de voturi pentru a-l învinge pe Joe Biden. La discuție a participat și un procuror din Georgia, ambii oficiali respingând acuzațiile președintelui privind fraudarea alegerilor în acest stat. 

După ce renumărarea voturilor a confirmat victoria lui Biden, Brad Raffensberger a declarat în decembrie anul trecut că nu s-au descoperit ”fraude sistemice” la alegerile din noiembrie. 

În înregistrarea publicată de presa americană, Trump afirmă din nou că alegerile din Georgia nu au fost corecte.

La un moment dat, în discuție intervine un alt oficial din Georgia care îi cere lui Trump să furnizeze autorităților din acest stat informațiile și datele pe care le deține în sprijinul acuzațiilor sale, dar președintele în exercițiu continuă să invoce zvonuri privind mii de persoane decedate care ar fi votat sau cetățeni care au votat în Georgia, deși locuiesc în alte state.

Ulterior, aceasta îi cere din nou lui Donald Trump dovezile invocate, dar președintele în exercițiu o întrerupe și solicită cele 11.780 de voturi necesare.

Casa Albă nu a comentat deocamdată.

Vicepreședinta aleasă Kamala Harris a calificat drept un ”abuz neobrăzat de putere” tentativa președintelui în exercițiu de a schimba rezultatul electoral din statul Georgia.

Doi membri democrați ai Camerei Reprezentanților a SUA au cerut luni FBI să deschidă o anchetă penală după presiunile făcute de președintele Donald Trump asupra oficialilor din Georgia pentru a invalida rezultatele alegerilor prezidențiale.

Pe 14 decembrie, Colegiul electoral a declarat victoria lui Joe Biden cu 306 electori față de 232 pentru președintele în exercițiu.

Rezultatul urmează să fie certificat miercuri în Congres, iar pe 20 ianuarie va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către cel de-al 46-lea președinte al SUA.

Mai mulți senatori republicani au anunțat sâmbătă că se vor opune certificării de către Congres a rezultatului alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Demersul neobișnuit ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va putea împiedica. 

Duminică, Donald Trump a postat un clip pe Twitter, în care își încurajează susținătorii să vină miercuri la Washington și să conteste rezultatele alegerilor. El a anunțat că va fi prezent la acest protest din capitala americană.