Președintele Donald Trump s-a declarat marți în favoarea revenirii la G8 odată cu reintegrarea Rusiei, care a fost exclusă din grupul celor opt țări cele mai industrializate în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei.

''Este mai important să fie Rusia. Multe dintre subiectele despre care vorbim au legătură cu Rusia, aș vedea-o revenind la G8'', a declarat Trump presei la Casa Albă, adăugând că ar susține o revenire a Moscovei la G8 dacă se face o propunere în acest sens, relatează AFP, preluată de Agerpres. Declarația a fost făcută înainte de întrevederea cu Klaus Iohannis, cei doi președinți răspunzând mai multor întrebări ale jurnaliștilor români și americani.

Membrii G7 (Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie) se reunesc în acest weekend la Biarritz, în sud-vestul Franței, pentru un summit care se anunță tensionat din cauza dezacordurilor dintre Trump și aliații săi pe numeroase probleme (Iran, Siria, acordul de la Paris privind schimbările climatice etc.).

La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a apreciat în iunie că ''fără un progres clar și tangibil privind procesul de la Minsk'' (pentru a opri luptele în estul Ucrainei), ''nu poate exista o reformare a G8''.

Luni, Emmanuel Macron l-a primit pe omologul rus, Vladimir Putin, la reședința sa de vacanță de la Bregancon, ocazie cu care președintele francez a pledat pentru o apropiere între Uniunea Europeană și Rusia.

În pofida ''neînțelegerilor din ultimele decenii și a dezbaterilor despre relația cu Occidentul'', Rusia este o țară ''europeană'' și ''trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate și de încredere între UE și Rusia'', a spus Macron.