Președintele american Donald Trump s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude-Juncker.

Șeful Casei Albe a sosit miercuri seara la Bruxelles, împreună cu soția sa, Melania Trump. Cei doi au fost primiți la Palatul Regal de regele și regina Belgiei, iar președintele american a avut o întrevedere și cu premierul Charles Michel, căruia i-a promis că vor coopera "în diverse probleme, numarul unu fiind terorismul".

Ce-a de-a doua zi la Bruxelles a început, pentru Donald Trump, cu o întâlnire cu președinții Consiliului și Comisiei Europene, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker.

 

  • "Știți, domnule Trump, avem doi președinție în UE", a spus Tusk la începutul întâlnirii.
  • "Știu asta", a răspuns președintele american.
  • "E unul în plus", a spus la rândul său, în glumă, Juncker.

La reuniunea celor trei președinți au fost prezenți o serie de oficiali de rang înalt, printre care președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, potrivit presei internaționale.

+++

update Președintele Parlamentului European Antonio Tajani, a dat asigurări joi că președintele SUA, Donald Trump, i-a transmis în timpul întrevederii avute la Bruxelles un 'mesaj de prietenie în favoarea Europei', relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

"În campania electorală din SUA s-a vorbit mult despre Trump ca fiind un președinte care ar putea fi adversar al Europei, dar mie mi se pare contrariul', a spus Tajani, care l-a descris pe liderul de la Casa Albă drept "un președinte american căruia îi place să vorbească cu europenii și este un prieten al europenilor".

"Acesta este un lucru foarte pozitiv pentru noi, întrucât Statele Unite sunt un prieten, prietenul numărul unuȚ, a spus Antonio Tajani, care s-a declarat "mulțumit de mesajul pozitiv" transmis de Donald Trump.

Președintele PE a precizat că subiectele abordate la întrevederea cu Trump au fost lupta împotriva terorismului, teme militare și economice.

 

"Împărtășim aceeași viziune în combaterea terorismului, stabilizarea Orientului Mijlociu, lupta împotriva combatanților străini. Cred că această întâlnire va consolida legăturile dintre Uniunea Europeană și SUA", a conchis Tajani, scriu sursele citate.

+++

Vizita lui Trump la noul sediu al Consiliului European a fost o adăugare tardivă pe agenda primei călătorii a noului președintele american în străinătate, și a fost planificată în jurul vizitelor sale la întâlnirea de joi a NATO și la summitul G7 din acest weekend din Italia.

Nimic în urma întâlnirii

În urma întâlnirii care a durat 45 de minute, și în care amenințarea teroristă și relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite au fost principale teme de discuție, nu s-a ajuns la absolut nicio înțelegere.

Singurul dintre cei trei lideri care a dat declarații la sfârșitul întrevederii a fost președintele Consiliului European Donald Tusk.

  • "Nu sunt sigur 100% că putem spune astăzi, că domnul președinte și cu mine, avem o poziție comună, o opinie comună pe tema Rusiei. Totuși, atunci când este vorba de conflictul din Ucraina, se pare că suntem pe aceeași linie.
  • În cursul întrevederii cu președintele Trump, am discutat despre politică externă, schimbările climatice și relațiile comerciale.
  • Sentimentul meu este că suntem de acord cu privire la numeroase subiecte și în primul rând și mai ales în ceea ce privește combaterea terorismului.
  • Dar unele probleme rămân deschise, cum sunt schimbările climatice și comerțul.
  • Principalul meu mesaj către domnul Trump a fost faptul că ceea ce dădea cooperării și prieteniei noastre cea mai profundă semnificație erau valorile fundamentale occidentale, ca pacea, drepturile omului, respectul pentru demnitatea umană.
  • Cea mai importantă sarcină astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori și nu numai a intereselor."

Oficialii UE nu au avut oricum așteptări majore de la acestă întâlnire. De altfel, un oficial de rang înalt al UE a numit-o un succes doar pentru că a avut loc deloc, scrie EurActiv.com.

Între timp, afară, mii de belgieni protestau față de președintele american cu pancarte, scandări și steaguri LGBT: "Solidaritatea este arma noastră", "Trump, nu ești binevenit", "Luptăm împotriva lui Donald Trump și a prietenilor lui miliardari", "Stai departe de văgăuna noastră".

foto: Pressenza

Reacția belgienilor se datorează faptului că, în cursul anului trecut, președintele american a criticat toate insituțiile Uniunii Europene, a criticat NATO, a afirmat că rezidenții din Bruxelles "trăiesc într-o văgăună", a lăudat ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și a încurajat alte state membre UE să urmeze exemplul britanicilor.

"Un lucru este cert, nimeni nu-l așteaptă pe Donald Trump. Oamenii nu sunt entuziasmați de venirea președintelui. Nu este deloc popular în Europa. Oamenii cred că nu e așa de inteligent. Bruxelles-ul este un oraș complex, iar societatea europeană este diferită de cea americană... Donald Trump nu pare să înțeleagă asta", a afirmat un consultant politic aflat în timpul liber, scrie Mediafax, citând presa internațională.

Protestele au început încă de miercuri.

 

De altfel, încă de joi dimineața, unul dintre primele lucruri pe care le-a văzut președinte SUA în fața reședinței ambasadorului american, unde și-a petrecut noaptea, a fost un steag uriaș pe care scria "#Resist", al Greenpeace, unul dintre principalii critici ai politicilor președintelui american în domeniul mediului.

Donald Trump a plecat, după întâlnirea cu cei doi lideri de la Bruxelles, să ia prânzul cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, la reședința ambasadorului american la Bruxelles

Președintele american și cel francez se vor alătura celorlați lideri pentru summit-ul Alianței Nord-Atlantice, în jurul orei 17:00 (18:00 ora României), când este programată ceremonia de inaugurare a noului sediu al NATO. De altfel, momentul este unul important, întrucât alianța își va anunța intrarea oficială în coaliția anti-ISIS.

În cursul summitului NATO, Trump va avea, cel mai probabil, discuții și cu premierul britanic Theresa May, mai ales pe tema scurgerii fotografiilor judiciare de la locul atentatului de luni din Manchester Arena, care ar fi fost divulgate de serviciile de informații americane și care au produs furie în Marea Britanie, care a decis să nu mai colaboreze cu SUA.

În jurul orei 21:00 (22:00 ora României) președintele american și soția sa vor părăsi Belgia și se vor întoarce în Italia, în orașul sicialian Taormina, unde Trump este așteptat la reuniunea G7.