Donald Trump spune că el nu ar plăti UE 50 de miliarde de dolari.

Președintele american Donald Trump a recomandat Marii Britanii să părăsească Uniunea Europeană fără acord dacă nu obține satisfacție la cererile sale, în plus sugerând britanicilor să nu plătească factura pentru separare, într-un interviu publicat de Sunday Times.

Trump și-a intensificat în ultimele zile declarațiile pe teme precum succesiunea din Partidul Conservator și Brexit, în contextul în care luni începe o vizită de trei zile în Marea Britanie.

„Dacă nu obțineți acordul pe care îl vreți, în locul vostru eu aș părăsi” masa negocierilor, a spus Trump, potrivit Agerpres.

„Dacă eram în locul lor, eu nu aș plăti 50 miliarde de dolari”, a adăugat el, referindu-se la reglementarea angajamentelor asumate de Marea Britanie în cadrul bugetului plurianual european în curs (2014-2020), care acoperă și perioada de tranziție prevăzută de acordul de separare încheiat în noiembrie între Londra și Bruxelles.

Guvernul britanic a propus o sumă cuprinsă între 40 și 45 de miliarde de euro, cifre neconfirmate din partea UE.

Pe de altă parte, președintele american a estimat că Londra a comis o "eroare" neimplicându-l pe Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, câștigător al alegerilor europene în Regatul Unit, în negocierile cu Bruxellesul.

„Îmi place mult Nigel. Are mult de oferit”, a spus el.

Estimând că Londra trebuie să părăsească UE în acest an - "trebuie ca ei să o facă" - el a promis încheierea rapidă a unui acord de liber-schimb între SUA și Regatul Unit de îndată ce aceasta s-ar face. "Avem potențialul de a fi un partener comercial incredibil pentru Marea Britanie. Se face puțin în raport cu ceea ce s-ar putea face cu Regatul Unit... Cred că mult mai mult decât cu Uniunea Europeană", a afirmat Donald Trump.

Într-un interviu acordat tabloidului The Sun sâmbătă, Trump și-a exprimat sprijinul pentru fostul ministru de externe Boris Johnson pentru a-i succede în funcție Theresei May, care va demisiona de la șefia Partidului Conservator. „Boris ar face o treabă foarte bună!”, a spus el, „cred că ar fi excelent”.

Până în prezent în competiția pentru succesiunea Theresei May s-au înscris 13 candidați.