Un oficial de rang înalt a explicat că măsura va proteja 525.000 de locuri de muncă, deoarece SUA se confruntă cu rată mare a șomajului pe fondul pandemiei de COVID-19. Criticii spun că decizia vizează reducerea imigrației.

Printre vizele care vor fi afectate de decizia președintelui Donald Trump se numără vizele H-1B pentru lucrătorii calificați, vizele L-1 pentru angajații transferați în cadrul unei companii, majoritatea vizelor J pentru academicieni și cercetători, precum și vizele H-2B pentru lucrătorii sezonieri, relatează Deutsche Welle.

Unele categorii de muncitori sezonieri, cum ar fi cei din industria de procesare a cărnii, vor fi exceptate.

Oficialul de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, le-a spus jurnaliștilor că această decizie ar trebui să permită accesul americanilor la circa 525.000 de locuri de muncă.

"Prioritatea președintelui Trump este să îi readucă pe americani la locurile de muncă cât mai curând posibil", a spus oficialul.

Rata șomajului a ajuns în luna mai la 13.3% din populația activă, față de 3.5% în luna februarie, urmare a măsurilor de izolare impuse de autoritățile americane pentru a combate pandemia de COVID-19.

Criticii susțin că Administrația Trump folosește pandemia pentru a-și atinge obiectivele privind scăderea imigrației.

Întreprinderile care depind de lucrătorii străini se opun politicii promovate de Trump privind reducerea imigrației legale. Camera de Comerț a SUA susține că decizia va afecta redresarea economică.

Deocamdată, ordinul lui Trump va avea un efect limitat, deoarece consulatele americane din întreaga lume nu procesează majoritatea solicitărilor de viză din cauza pandemiei.