Încă de la anunțul că va candida la președinția Statelor Unite, Donald Trump a avut o problemă constantă, pe care a încercat să o înlăture din drumul său prin orice mijloace posibile: presa.

Prin fiecare moment în care i-a luat peste picior pe reporteri - pe unul dintre ei pentru o dizabilitate fizică - le-a interzis să adreseze întrebări la conferințele sale de presă sau i-a dat afară, a numit presa "dezgustătoare" și "mincinoasă" cu fiecare ocazie în care nu i-a plăcut cum aceasta a prezentat evenimentele în care era implicat, Donald Trump a încercat să îngrădească presa din Statele Unite.

Punctul culminant al relație "Trump-presă" pare că a fost atins, însă, sâmbătă, abia atunci când Donald Trump prelua, oficial, funcția de președinte, iar de cealaltă parte a Capitoliului, poporului american protesta masiv.

Atunci, șase jurnaliști care acoperau evenimentul au fost reținuți de fortețe de ordine, iar acum riscă 10 ani de închisoare și plata unei amenzi de 25.000 de dolari.

Pe lângă asta, la doar o zi de la investire, când americanii au ieșit iar pe străzile New York-ului, Los Angeles-ului, Washington-ului și în mai toate orașele din Statele Unite într-un număr de câteva ori mai mare decât la ceremonia lui Donald Trump, deși președintele Statelor Unite nu a comentat manifestațiile în sine, a criticat presa - care a făcut o paralelă între între mulțimea aflată la investirea în funcția de președinte a lui Barack Obama și cea a lui Donald Trump și a arătat, prin poze, o diferență enormă - și a acuzat-o că a mințit în ce privește estimarea numărului de persoane care au asistat la depunerea jurământului de către el, la Washington.

Printre cei șase jurnaliști care au fost acuzați de încălcare a legii americane a revoltei și incitare la revoltă se află un producător de documentare, un fotojurnalist, un reporter freelancer și o persoană care transmitea protestele prin live-streaming. Ei au fost arestați după ce au fost surprinși în acțiunile poliției împotriva manifestanților.

Despre reținerea celor patru jurnaliști a aflat, miercuri, The Guardian după ce, luni, a relatat că alți doi jurnaliști, Evan Engel, angajat la Vocativ, și Alex Rubinstein, angajat la filiala din SUA a postului rusesc RT, au fost, de asemenea, reținuți și acuzați de infracțiuni în timp ce prezentau revoltele care au avut loc vineri dimineață în Washington.

Toți cei șase jurnaliști s-au prezentat în fața instanței, sâmbătă, și au fost eliberați, dar urmează să fie audiați în următoarele două luni.

Producătorul de documentare Jack Keller a spus că a fost acuzat și reținut pentru aproximativ 36 de ore după ce a fost arestat vineri dimineață, în ciuda faptului că le-a spus polițiștilor că se afla la locul evenimentului în calitate de jurnalist. În raportul său sunt incluse și arestările unui număr nedetermnat de persoane neidentificate, dar și o notă potrivit căreia o mașină a poliției a fost vandalizată. Keller a negat acuzațiile.

Jurnalistul independent care transmitea prin live-streaming protestele, Matt Hopard, care neagă acuzațiile formulate împotriva sa, a fost reținut în același loc ca Evan Engel și Alex Rubinstein. Totodată, și fotojurnalistul independent și activistul Shay Horse și jurnalistul freelancer și activistul Aaron Cantú neagă că ar fi încălcat legea.

De altfel, rapoartele de arestare ale celor șase jurnaliști nu conțin acuzații clare. Rapoartele a cinci dintre cei șase jurnaliști conțin formulări identice, potrivit cărora "numeroase infracțiuni au fost săvârșite în prezența poliției", iar mulțimea în care se aflau și jurnaliștii "a fost surprinsă incitând la revoltă, a organizat, promovat, încurajat și participat la acte de violență în continuarea revoltei".

Trump detestă presa

Donald Trump a atacat presa cu fiecare ocazie pe care a avut-o și a blamat-o pentru fiecare moment în care lucrurile nu mergeau așa cum își dorea - pe atunci - candidatul republican care aspira la președinție.

"Nu i-aș omorî niciodată, dar îi detest. Iar unii dintre ei sunt niște oameni atât de mincinoși și dezgustători", spunea Donald Trump despre niște jurnaliști, în timpul campaniei.

De faptul că "jurnaliștii sunt mincinoși", președintele Statelor Unite și-a reamintit și când CNN și Buzzfeed au făcut public un raport potrivit căruia serviciile ruse de informații ar avea înregistrări de natură sexuală cu Donald Trump, cu care pot să îl șantajeze.

În același context, la prima sa conferință de presă în calitate de președinte-ales, Donald Trump a respins întrebările reporterului CNN.



Este liniștitor că președintele SUA a promis să nu omoare jurnaliști, dar o întrebare mai realistă în acest caz este: "Îi va băga la închisoare?", după cum comentează și USA Today.

Sau, cel puțin, va face legi pentru calomnie, astfel încât atunci când jurnaliștii "scriu articole negative, oribile și false în mod intenționat", să-i poată "da în judecată pentru a câștiga o mulțime de bani", după cum a promis în campania electorală.

De altfel, chiar odată cu investirea în funcția de președinte a lui Donald Trump, Casa Albă a avertizat că va lupta "din toate forțele" împotriva presei care îl va ataca pe "nedrept". Asta, în timp ce ei vor prezenta "fapte alternative", iar mulți se întreabă ce se va alege, în acest caz, de presa liberă din Statele Unite.