Turcia nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa, după uciderea unor militari turci în nord-vestul Siriei, a declarat un înalt oficial turc.

În așteptarea sosirii iminente a refugiaților din Idlib, poliția turcă, serviciile pazei de coastă și de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiați să ajungă pe uscat și mare în Europa, a declarat un oficial turc, sub protecția anonimatului, pentru Reuters.

„Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiații sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare”, a precizat acesta, după o reuniune de urgență prezidată de președintele Recep Tayyip Erdogan, după uciderea a 33 de soldați turci și rănirea altor 32, în provincia turcă Hatay la granița cu Siria.

Bilanțul militarilor turci uciși în regiune se ridică în această lună la 54, notează Agerpres.

Turcia a trimis mii de militari și armament greu în Siria, iar Erdogan a avertizat că Ankara va lansa o ofensivă la scară largă pentru a respinge forțele siriene dacă ele nu se retrag din fața posturilor de observație turce instalate în regiune.

Directorul de comunicații turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate țintele „cunoscute” ale guvernului sirian au fost bombardate de unitățile turce de sprijin aerian și terestru. Turcia consideră Damascul responsabil de atacurile aeriene care au provocat uciderea soldaților săi.

Aproximativ un milion de civili au fost strămutați în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susținut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniți de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.

Grupuri de migranți din Turcia se îndreptau vineri spre frontierele cu țările europene vecine, au afirmat media turce, după publicarea unor informații de presă potrivit cărora Ankara nu va mai opri migranții care vor să plece în țările europene.

Deocamdată, decizia de a deschide frontierele cu Europa nu a putut fi confirmată din surse oficiale turce, notează AFP. Dar joi seara, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernare AKP afirmase că Turcia „nu mai este în măsură să rețină” migranții care vor să plece în Europa, subliniind totuși că politica Ankarei privind migrația nu s-a schimbat.

„Turcia nu mai respectă acordul cu UE încheiat acum 4 ani, în virtutea căruia și-a închis granițele pentru refugiații sirieni. Azi-noapte a decis să-i lase să intre pe teritoriul său pe cei care vor părăsi foarte probabil Idlib, oraș cu majoritate sunită și minoritate creștină. Tensiunile Ankara-Bruxelles vor spori”, a comentat, pe Facebook, Cristian Preda, fost europarlamentar și vicepreședinte al Subcomisiei pentru drepturile omului din PE.

În trecut, Turcia a amenințat de nenumărate ori că „va deschide porțile” spre Europa pentru migranți, observatorii văzând în aceasta un mod de a exercita presiuni asupra țărilor Uniunii Europene încă traumatizate de criza migratorie din vara anului 2015. Mai multe sute de mii de persoane, în majoritate fugind din calea conflictelor din Orientul Mijlociu au venit atunci în Europa tranzitând Turcia.

În martie 2016, Turcia și UE au încheiat un controversat pact cu privire la migrație care a dus la scăderea semnificativă a numărului de traversări spre Grecia. Dar Atena și UE au indicat totuși o creștere a sosirilor în ultimele luni.

Turcia adăpostește circa 4 milioane de refugiați și migranți pe teritoriul său, în majoritate sirieni.

Reuniune de urgență a NATO

Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizației se vor reuni vineri pentru consultări legate de evoluția situației din Siria, la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianței, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg, după uciderea celor 33 de soldați turci.

„Astăzi, Consiliul NATO se reunește la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situația din Siria”, a transmis Stoltenberg pe Twitter, potrivit Agerpres.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ținerea de consultări în situația în care consideră că îi sunt amenințate integritatea teritorială, independența politică sau securitatea.

Secretarul general al NATO a condamnat „loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian și aliatului său rus” în provincia siriană Idlib și a lansat un apel la detensionare, după moartea a cel puțin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

De cealaltă parte, Rusia a informat că soldații turci prinși în focul armatei siriene se aflau printre „unitățile combatante ale grupărilor teroriste”.

„Militarii turci, aflați în cadrul unităților combatante ale grupărilor teroriste, au fost prinși în focul soldaților sirieni” în provincia Idlib, a declarat ministerul rus al apărării, indicând că Turcia nu a comunicat prezența trupelor sale în zona vizată și că acestea „nu ar fi trebuit să se afle acolo”.

În virtutea unui acord ruso-turc, forțele turce prezente în provincia Idlib ar trebui să comunice pozițiile lor Rusiei, aliată a regimului sirian, cu scopul de a se evita incidentele armate. Ceea ce, potrivit Moscovei, nu a fost făcut joi, fapt ce a dus la moartea a cel puțin 33 de soldați turci.

Ministerul a mai spus că, de îndată ce Rusia a fost informată despre prezența militarilor Ankarei în zonă, ea a luat „toate măsurile pentru o încetare totală a focului de partea siriană, asigurând evacuarea în siguranță a morților și răniților pe teritoriul Turciei”.