Procesul a patru cadre universitare acuzate de "propagandă teroristă" începe vineri la Istanbul. Cazul reflectă restricțiile tot mai mari impuse libertății de exprimare de către regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Aceștia au ajuns în fața instanței după ce au semnat o petiție, împreună cu peste 1.000 de colegi și susținători, prin care au denunțat operațiunile militare ale guvernului împotriva rebelilor kurzi din sud-estul țării, scrie EurActiv.com.

Petiția, care cerea autorităților de la Ankara să pună capăt "masacrelor deliberate și deportării kurzilor din regiune", l-a înfuriat pe Erdogan care i-a acuzat pe intelectuali de trădare.

În metropola turcă sunt așteptate proteste, înainte de începerea procesului, la ora locală 14:00.

Cei patru sunt acuzați de implicare în "propagandă teroristă" și de "incitare la ură".

Dacă vor fi condamnați, Esra Mungan Gürsoy, Meral Camcı, Kivanc Ersoy și Muzaffer Kaya ar putea primi o condamnare de până la șapte ani și jumătate în spatele gratiilor, potrivit grupului Academicienii pentru Pace (BAK), organizația aflată la originea petiției.

Forțele guvernamentale turce au lansat o ofensivă împotriva Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în orașele din sud-estul țării, după renunțarea la armistițiu, în iulie anul trecut.

Activiștii kurzi spun însă că zeci de civili au murit în urma acestei ofensive.

Acuzațiile aduse profesorilor și jurnaliștilor au adâncit îngrijorările privind libertatea de exprimare în Turcia.

SUA și Uniunea Europeană și-au exprimat deja îngrijorarea față de procesul celor doi jurnaliști de la cotidianul Cumhuriyet care au scris despre livrările de arme ale autorităților turce către islamiștii din Siria.

Tot vineri are loc a treia înfățișare în procesul celor doi jurnaliști. Procesul lor se desfășoară la Istanbul, cu ușile închise.

Can Dündar, redactor șef al Cumhuriyet, și Erdem Gül, șeful redacției din Ankara al publicației, riscă închisoare pe viață.