Guvernul turc a decis închiderea a 20 de posturi de radio și televiziune, pe motiv de propagandă teroristă, măsură ce amplifică temerile că starea de urgență este folosită pentru a reduce la tăcere mass-media.

Posturile sunt deținute de kurzi sau de membri ai minorității religioase alevi, potrivit editorului Hamza Aktan, editor IMC TV, un post care urmează să fie închis, relatează Reuters. Afirmațiile sale se bazează pe o copie a deciziei obținută de IMC TV. 

"Nu are nimic de-a face cu lovitura. Este un efort de a reduce la tăcere ultimele instituții media care abordează problema kurdă și încălcările săvârșite de stat", a declarat el agenției de presă.

IMC a relatat despre acțiunile forțelor de securitate în timpul a 14 luni de operațiuni militare împotriva Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), soldate cu mii de morți.

Printre televiziunile care vor fi închise se află și Govend TV, un post de muzică populară, și Zarok TV, care transmite desene animate în limba kurdă.

11 posturi de radio vor fi închise pentru că au adus atingere securității naționale, a mai spus Hamza Aktan.

"Atunci când guvernul consideră chiar și programele pentru copii drept o amenințare la adresa securității naționale, abuzează, în mod evident, de atribuțiile oferite de starea de urgență", a declarat Robert Mahoney, de la Comitetul pentru protecția jurnaliștilor. 

Informația privind închiderea posturilor a fost confirmată de un oficial din cadrul Consiliului Suprem pentru radio și televiziune, precizează Reuters. 

Erdogan: Prelungirea stării de urgență ar fi folositoare pentru Turcia

După ce Consiliul Național de Securitate al Turciei a recomandat, miercuri, prelungirea cu trei luni a stării de urgență, președintele Recep Erdogan a afirmat, joi, că măsura va accelera lupta Ankarei împotriva terorismului. 

''Guvernul va face evaluarea necesară și va lua măsurile necesare (în legătură cu aceasta)'', a declarat Erdogan la întâlnirea cu un grup de reprezentanți din provincie la palatul prezidențial din Ankara.

Președintele turc a precizat că dorește ca starea de urgență, instituită după puciul eșuat din 15 iulie, să fie prelungită pentru ca autoritățile să poată eradica amenințarea reprezentată de Mișcarea Gulen, acuzată că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat, și de militanții kurzi. 

Aproximativ 100.000 de funcționari publici și bugetari suspectați de legături cu Mișcarea Gulen au fost suspendați sau concediați, iar 32.000 de persoane se află în închisoare pentru presupusul rol jucat în lovitura de stat. Clericul aflat în SUA neagă orice implicare în evenimentele din iulie.