Președintele turc a instaurat, începând de joi noaptea, starea de urgență pe o perioadă de trei luni. Totodată, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea, dacă Parlamentul va adopta o astfel de măsură.

22/7

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, au lansat un apel autorităților turce să respecte în toate circumstanțele statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul fiecărui la un proces echitabil.

+++

Mii de turci au defilat joi seară pe Podul Bosfor, la Istanbul, pentru a-și exprima susținerea acordată președintelui Recep Tayyip Erdogan și a protesta față de tentativa eșuată de lovitură de stat.

+++

18:00 Cei opt militari turci care au fugit în Grecia au fost condamnați la două luni de închisoare cu suspendare de Tribunalul din Alexandroupolis pentru "intrare ilegală" pe teritoriul grec.  Ei vor rămâne în detenție până la decizia privind solicitarea lor de azil.

17:00 "Suspendarea de către Erdogan a Convenției Drepturilor Omului aruncă Turcia într-o zonă de insecuritate totală în ceea ce privește cetățenii proprii, pentru că drepturile omului - civile și politice – pot fi încălcate, fără ca Guvernul Turciei să poată fi tras la răspundere", a scris, pe Facebook, europarlamentarul Monica Macovei.

Suspendarea aplicării CEDO permite și reintroducerea pedepsei cu moartea, a avertizat Macovei.

"Această decizie se suprapune peste declararea stării de urgență în Turcia, care îi permite președintelui Erdogan să ia decizii arbitrare, care nu pot fi controlate de alte instituții și nici de Parlament, instituind un regim dictatorial. Epurările în masă din instituțiile de stat – justiție, poliție, armată, educație –, puse la cale de Erdogan și susținătorii săi din Guvern, sunt încălcări grave ale democrației și drepturilor omului",

a precizat Monica Macovei.

16:00 Starea de urgență a fost instituită pentru a preveni o nouă lovitură de stat, susține ministrul Justiției, Bekir Bozdag.

15:50 Opt militari turci au fost arestați sâmbătă în Grecia și plasați în detenție provizorie după ce au aterizat ilegal, cu un elicopter, pe aeroportul din Alexandroupolis, nord-estul țării, aproape de granița cu Turcia. 

Unul dintre ei a declarat joi, în fața Tribunalului din oraș, că au decis să fugă din Turcia de teama valului de arestări: "Vedeam arestări arbitrare de militari și ne-a fost teamă (...) Ne-am gândit să mergem fie în Bulgaria, în România sau în Grecia, țări din apropiere, iar în final am ales Grecia". 

15:40 Reintroducerea pedepsei capitale "va avea repercusiuni uriașe și va crea probleme în relația noastră cu UE", a spus ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, într-un interviu acordat HotNews.

14:49 Turcia va suspenda temporar Convenția Europeană a Drepturilor Omului. 

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat, joi, că Turcia urmează exemplul Franței, care a făcut același lucru după atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, relatează postul de televiziune NTV.

14:30 Recep Erdogan a declarat că autoritățile investighează dacă cei doi piloți turci care au doborât un avion de vânătoare rusesc în noiembrie 2015 la granița cu Siria, aflați în prezent în arest, au legături cu mișcarea lui Fethullah Gülen.

14:00 Vicepremierul Mehmet Simsek a dat asigurări că starea de urgență nu va afecta libertăți fundamentale, între care libertatea de mișcare, dreptul la adunare și libertatea presei.

12:33 Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile turce, instaurarea stării de urgență nu are ca efect direct restricționarea libertății de circulație a populației civile, nici a turiștilor străini, precizează MAE.

Având în vedere că situația de securitate din Turcia se menține instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara și a orașului Istanbul, MAE reiterează avertismentul adresat cetățenilor români aflați sau care se deplasează în această țară de a rămâne "extrem de precauți și vigilenți, evitând implicarea în orice manifestații sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violențe". 

12:28 Șeful diplomației austriece, Sebastian Kurz, a declarat, într-un interviu la ORF, că l-a convocat pe ambasadorul turc la Viena. Kurz vrea să știe dacă oficiali turci au încurajat mii de persoane în Austria să iasă pe străzi în ultimele zile pentru a-și exprima sprijinul față de Erdogan.  

12:25 Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut autorităților de la Ankara să limiteze starea de urgență la o perioadă necesară de timp și să ia măsuri doar dacă există dovezi privind implicarea în acte ilegale și nu pe baza simpatiilor politice suspectate. 

12:20 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că suspendarea a mii de militari după tentativa eșuată de lovitură de stat nu a slăbit armata turcă, a doua ca mărime din cadrul Alianței.

12:15 După ce ministrul francez de Externe a cerut respectarea statului de drept în Turcia, Erdogan i-a cerut lui Jean-Marc Ayrault să-și vadă de treabă.

+++

Starea de urgență permite șefului statului și Guvernului de la Ankara să ocolească Parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze ori să suspende drepturi și libertăți.

Constituția turcă prevede că starea de urgență poate fi declanșată în cazul unor acte de violență și distrugere pe scară largă împotriva ordinii democratice sau de grav colaps al ordinii publice.

Recep Erdogan a explicat, miercuri seară, că decizia de a instaura starea de urgență după puciul din 15 iulie respectă Constituția și nu încalcă statul de drept.

Pe perioada stării de urgență, președintele poate să conducă ședințele de guvern.

În ceea ce privește drepturile fundamentale, acestea pot fi suspendate integral sau parțial.

Prezumția de nevinovăție rămâne în vigoare, niciun cetățean neputând fi declarat vinovat în absența unui proces.

Reintroducerea pedepsei cu moartea, în pofida deteriorării relației cu UE

Într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera, Erdogan a declarat că va aproba o decizia a Parlamentului de reintroducere a pedepsei cu moartea.

Nu este prima dată când liderul de la Ankara spune acest lucru, deși europenii, prin vocea Berlinului, l-au avertizat că o astfel de măsură ar însemna sfârșitul negocierilor de aderare la UE.

"Dacă Parlamentul ia această decizie, atunci datoria autorităților este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă să fie reintrodusă", a susținut președintele turc, reamintind că oamenii care au ieșit în stradă să-l susțină au cerut acest lucru.