Turcia a confirmat deschiderea unui nou capitol în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar nici nu a negat că a refuzat să primească pe teritoriul său o delegație germană.

Turcia a confirmat, joi, deschiderea, la 30 iunie, a unui nou capitol în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, ocazie cu care și-a exprimat și dorința ca blocul comunitar să își respecte promisiunile privind eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Ne vom deplasa la Bruxelles pentru deschiderea acestui capitol și pentru a discuta de asemenea despre impasul privind dosarul eliminării vizelor" pentru cetățenii turci care vor să călătorească în spațiul Schengen, a declarat ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Capitolul 33 vizează chestiunile bugetare și financiare.

Negocierile privind aderarea Turciei la UE, deschise în 2005, au fost relansate în urma acordului semnat în martie între Ankara și Bruxelles în încercarea de a bloca afluxul de imigranți spre continentul european.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat totuși că va denunța acest acord dacă nu obține eliminarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cazul cetățenilor turci care vor să călătorească în UE, măsură prevăzută sub anumite condiții.

Dar, în condițiile actuale, Turcia, care se confruntă cu o amplificare violentă a conflictului kurd, nu-și poate permite să își revizuiască legislația antiteroristă, considerată prea extinsă, așa cum cere Uniunea Europeană, spune Erdogan.

În altă ordine de idei, ministrul de externe turc a confirmat, tot joi, că țara sa a refuzat intrarea pe teritoriul turc a unei delegații germane, în care se aflau mai mulți deputați, aparent ca ripostă la recunoașterea genocidului armean de către Bundestag, relatează AFP, citat de Agerpres.

Secretarul de stat al apărării german, Ralf Brauksiepe, și câțiva deputați au fost constrânși să-și anuleze o vizită în Turcia, unde urmau să se deplaseze la baza aeriană Incirlik, după refuzul Ankarei. Delegația de oficialități germane dorea să se deplaseze la baza Incirlik.

"Noi nu considerăm adecvate aceste vizite la baza Incirlik", a indicat șeful diplomației turce.

Ministrul a spus, totuși, că responsabili militari germani ar putea să meargă la această bază, în sudul Turciei.

"Personalul militar poate să vină, dar, în afară de asta, noi credem că alte deplasări sunt nepotrivite", a adăugat Cavusoglu.

Baza aeriană Incirlik găzduiește aparate ale coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), inclusiv avioane Tornado germane care participă la misiuni de recunoaștere și avioane-cisternă, transmite Agerpres.

Problema aderării Turciei la UE a fost una dintre principalele de care s-au folosit susținătorii ieșirii Marii Britanii din UE în campania pentru referendumul de joi.