După ce Theresa May a anunțat că vrea să organizeze alegeri anticipate, mai mulți lideri din Regatul Unit, dar și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au salutat decizia Guvernului de la Londra.

Donald Tusk a scris pe contul de Twitter că a avut o conversație utilă la telefon cu premierul britanic Theresa May, în timp ce pe contul său personal a scris un mesaj în care a comparat Brexit cu un film regizat de Hitchcock (Sir Alfred Hitchcock - regizor și producător de film britanic; filmele sale au ajuns celebre pentru originalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat - n.r.).

"Hitchcock a fost cel care a regizat Brexitul: prima dată cutremur, apoi tensiunea crește", a scris Tusk.

 

Va avea Uniunea Europeană ceva de comentat?

Uniunea Europeană nu va avea multe de spus despre decizia Theresei May de a apela la alegeri anticipate - Marea Britanie este încă un stat membru, la urma urmei, și nu este corect ca UE să comenteze deciziile politice interne, se arată într-o analiză BBC.

Dar nicio altă campanie electorală nu va fi mai urmărită de către oficialii de la Bruxelles, în afară de aceasta.

Iar asta pentru că, dacă May va câștiga, viziunea sa asupra Brexit va fi mai expusă în fața Bruxelles-ului în urma campaniei. Uniunea Europeană a presupus întotdeauna că oricine se va afla la conducerea Guvernului britanic va avea autoritatea de a negocia pentru Regatul Unit și ia în calcul și posibilitatea ca Theresa May să câștige alegerile. Totuși, UE va urmări atent campania tocmai pentru a afla care este viziunea lui May asupra Brexitului, dar și a liderului laburist Jeremy Corbyn și a celorlalte părți care își vor face simțită prezența în timpul campaniei pentru anticipate, comentează BBC.

Totuși, nostalgicii din Europa speră că cei care au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE vor face tot posibilul pentru a se implica în dezbatere și pentru a-și face auzite vocile care vor striga împotriva unui Brexit dur, mai scrie sursa citată.

Dar oricum se va desfășura campania britanică, atunci când se va încheia, cei de Bruxelles vor cunoaște mult mai multe detalii legate de poziția de negociere pe care o va lua Marea Britanie, conchide BBC.

Laburiștii se pregătesc deja de campanie

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a salutat decizia primului-ministru de a organiza alegeri generale anticipate și spune că "așteaptă cu nerăbdare" să-și încredințeze partidul oamenilor din Marea Britanie.

"Salut această oportunitate de a ne pune cauza în mâna oamenilor din Marea Britanie. Să-i lăsăm să se împotriveasca acestui guvern și a agendei sale economice care a eșuat, care ne-a lăsat un NHS (sistemul asigurărilor publice de sănătate - n.r.) cu probleme, școlile subfinanțate și atât de mulți oameni în nesiguranță", a spus Corbyn.

"Dorim să le oferim oamenilor din Marea Britanie un scenariu al unei societăți care are grijă de toate, are o economie care funcționează pentru toți și un Brexit care funcționează pentru toate", a subliniat liderul Partidului Laburist.

El a spus că plănuiește să înceapă campania electorală imediat și așteaptă cu nerăbdare să ducă mesajul Partidului Laburist în "fiecare colț al acestei țări".

Întrebat dacă își va da demisia în cazul în care partidul său pierde alegerile, Jeremy Corbyn a adăugat că "vom face o campanie pentru a câștiga aceste alegeri".

În timpul conferinței de marți în care a anunțat că va lansa alegeri anticipate, Theresa May a afirmat că unul dintre motivele pentru care a decis acest lucru este și acela că laburiștii au amenințat că vor vota împotriva acordului final pentru Brexit.

Partidul Laburist a anunțat deja că miercuri va vota "pentru" propunerea premierului britanic de a organiza alegeri anticipate pe 8 iunie.

Va fi Jeremy Corbyn noul premier al Marii Britanii?

"Dacă vom câștiga alegerile, da. Vreau să conduc un guvern care va transforma această țară, va da speranță reală pentru toată lumea și mai presus de toate, va aduce un principiu de dreptate pentru toți și oportunități economice pentru toată lumea", a afirmat Corbyn.

 

Alte reacții, pe scurt

Cameron: "O decizie curajoasă și dreaptă"

Fostul premier al Marii Britanii David Cameron scrie, pe Twitter, că decizia Theresei May este curajoasă și dreaptă. 

Sturgeon: "Să ne ridicăm în picioare pentru Scoția"

Primul ministru al Scoției și liderul SNP Nicola Sturgeon spune despre alegerile anticipate că sunt o încercare a Theresei May de a "duce Marea Britanie spre dreapta". 

"Conservatorii văd o șansă să ducă Marea Britanie spre dreapta, forțează printr-un Brexit dur și impun falii mai adânci. Să ne ridicăm în picioare pentru Scoția", a scris Sturgeon pe Twitter.

În Irlanda de Nord, liderul Partidului Democrat Unionist Arlene Foster spune:

"Decizia primului ministru de a merge în Parlament pentru alegeri anticipate pe 8 iunie oferă oamenilor din Irlanda de Nord posibilitatea de a vota pentru Uniune. Viitoarele alegeri vor fi o oportunitate pentru ca sindicaliștii să se unească în jurul unui puternic Partid Democrat Unionist, care va pleda pentru ei în Parlament", a afirmat Foster.