Odată cu victoria actorului de comedie Volodimir Zelinski, Ucraina intră într-o epocă nouă plină de necunoscut.

Victoria categorică a noului venit în politica ucraineană Volodimir Zelenski - peste 70% în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale - l-a determinat pe președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, să-și recunoască rapid înfrângerea. Cum numele câștigătorului era previzibil încă după derularea primului tur, analiștii se întreabă dacă Zelenski va reuși să aducă schimbări în politica internă și ce se va întâmpla cu politica externă a țării.

Situația internă din Ucraina va necesita o activitate "meticuloasă" din partea noului președinte. Elitele ar putea să nu fie dispuse să accepte propunerile sale, fapt ce ar putea duce la apariția unor tensiuni. Ceea ce este clar e că oamenii obișnuiți îl vor sprijini - chiar și în cazul unor mișcări radicale - , ucrainenii dorind eradicarea corupției și a guvernării ineficiente, scrie Ukrinform.net. 

În planul politicii externe, principala problemă a Ucrainei e reprezentată de războiul din Donbas și relațiile cu Rusia. Există temeri că, după victoria lui Zelenski, politica externă a Ucrainei se va schimba în mod radical în favoarea Rusiei. Potrivit Ukrinform.net, acest lucru va fi foarte dificil, întrucât în ultimii cinci ani, după declanșarea crizei din Ucraina și anexarea Crimeei de către Rusia, Kievul a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și a obținut eliminarea vizelor pentru ucraineni în spațiul comunitar (cu excepția Marii Britanii și Irlandei). 

Cum Zelinski a preferat în campanie să evite manifestările tradiționale și nu s-a pronunțat prea des pe marile teme, nimeni nu prea știe la ce să se aștepte din partea unui actor fără pic de experiență politică sau administrativă.

"Din cauză că incertitudinea este totală în privința politicilor economice ale persoanei care va deveni președinte, noi pur și simplu nu știm ce se va întâmpla, iar asta îngrijorează comunitatea financiară. Trebuie să vedem care vor fi primele decizii și primele numiri în funcții. Probabil că nu vom înțelege cât de mari sunt riscurile mai devreme de luna iunie. Este posibil și să nu se schimbe nimic”, a comentat Serhiy Fursa, bancher de investiții la Dragon Capital din Kiev, relatează Report.md.

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina după victoria lui Volodimir Zelenski. 

"Îl felicit pe președintele ales Volodimir Zelensk. El va avea de făcut față unor teste dure, dar ucrainenii au arătat clar că-și doresc un viitor european", a scris pe Twitter Rassmussen, care a fost consilierul lui Poroșenko.

Președintele în exercițiu are altă părere despre Zelenski, apreciind că victoria lui e sărbătorită la Kremlin: "Ei sunt convinși că, având un președinte neexperimentat, Ucraina va putea fi adusă rapid înapoi în sfera de influență a Rusiei".

"Uitați-vă la noi!"

"Cetățeni ai țărilor post-sovietice, uitați-vă la noi! Totul este posibil", a spus Zelinski, după anunțarea exit-poll-ului. El le-a mai promis ucrainenilor că nu-i va dezamăgi niciodată. 

Realitatea nu este însă prea simplă. Actorul va moșteni toate problemele pe care Petro Poroșenko nu a reușit să le rezolve și care l-au costat cel de-al doilea mandat. Combaterea corupției, situația economică și conflictul din Estul Ucrainei sunt câteva dintre chestiunile fierbinți de pe mapa președintelui ales.