Ucraina a triplat tarifele pentru transportul gazelor rusești către Uniunea Europeană. În același timp, Rusia prezintă un raport privind importanța realizării proiectului Nord Stream 2 pentru consumatorii europeni.

Compania de stat Naftogaz a majorat, de la 1 ianuarie, tarifele de la 2,7 dolari la 7,9 dolari pentru transportul a 1.000 de metri cubi de gaze pe distanța de 100 de kilometri, anunță agenția Ukrinform, preluată de DPA.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, jumătate din livrări trecând prin Ucraina.

Potrivit agenției Tass, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat, recent, că Rusia nu va renunța la transportul gazelor prin Ucraina, dar nici nu dorește ca tranzitul să se facă în condiții nefavorabile.

În replică, ambasadorul UE în Rusia, Vygaudas Usackas, a declarat că Uniunea Europeană se așteaptă să coopereze cu Gazprom în ceea ce privește transportul gazelor prin Ucraina. 

"Chestiunea livrării gazelor prin Ucraina este foarte importantă pentru UE. Sperăm că Gazprom, căreia ar trebui să-i pese de reputația sa solidă, se va comporta în consecință”, a spus diplomatul, într-un interviu acordat postului Rossia 24.

Gigantul rus a anunțat, săptămâna trecută, că a vândut mai mult gaz companiilor europene în primele nouă luni ale anului trecut. În același timp, vânzările de gaze rusești către fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, au scăzut cu patru procente.

Un raport realizat în urma negocierilor dintre conducerea Gazprom și cea a Shell și publicat marți arată că realizarea conductei Nord Stream 2 este esențială pentru a răspunde cerințelor consumatorilor europeni.

În 2015, Gazprom și un grup de companii europene (E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie) au semnat un acord privind proiectul Nord Stream 2, care prevede construirea a încă două conducte care să lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. Extinderea ar dubla capacitatea gazoductului Nord Stream, reducând astfel cantitatea de gaze rusești ce ar tranzita Ucraina.

Aflat luni la Bruxelles, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că Nord Stream 2 nu are "nicio rațiune economică”, fiind "o investiție de natură politică”.

Comisia Europeană va examina proiectul pentru a stabili dacă este conform cu legislația comunitară.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au deteriorat în 2014 după anexarea Crimeei de către Moscova și sprijinul acordat de ruși separatiștilor din estul Ucrainei.