Consiliul European a reafirmat vineri hotărârea Uniunii de a avea un parteneriat cât mai strâns cu Marea Britanie, remarcând însă că profunzimea relației cu Regatul Unit va fi limitată chiar de dorința britanicilor de a nu participa la piața unică.

Liderii statelor UE-27 (toate statele membre ale Uniunii Europene minus Marea Britanie) au adoptat vineri liniile directoare ale negocierilor privind viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit. Negociatorii celor două părți au agreat în această săptămână o perioadă de tranziție de 21 de luni după ieșirea Marii Britanii din UE, la sfârșitul lui martie 2019.

Potrivit unui comunicat emis vineri, Consiliul European reafirmă hotărârea Uniunii de a avea în viitor un parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit. „Un astfel de parteneriat ar trebui să includă cooperarea comercială și economică, precum și alte domenii, în special combaterea terorismului și a criminalității internaționale, precum și politica externă, de securitate și de apărare”, se arată în liniile directoare adoptate de liderii celor 27 de state.

 

„În același timp, Consiliul European trebuie să țină seama de pozițiile exprimate în mod repetat de Regatul Unit, care limitează profunzimea unui astfel de parteneriat viitor. Neparticiparea la uniunea vamală și la piața unică va duce inevitabil la fricțiuni în materie de comerț”.

„Divergența în privința tarifelor externe și a normelor interne, precum și absența unor instituții comune și a unui sistem juridic comun necesită verificări și controale pentru a susține integritatea pieței unice a UE, precum și a pieței Regatului Unit. Din nefericire, acest lucru va avea consecințe economice negative, în special în Regatul Unit”, apreciază Consiliul.

În ceea ce privește relația viitoare dintre UE și Marea Britanie, liderii UE-27 amintesc că „un stat care nu este membru al Uniunii, care nu se supune acelorași obligații ca un membru, nu poate avea aceleași drepturi și nu se poate bucura de aceleași beneficii ca un membru”.

În acest context, Consiliul European a reiterat că cele patru libertăți (de circulație a bunurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor) sunt indivizibile și că nu se pot alege doar elementele convenabile printr-o participare la piața unică bazată pe o abordare sectorială, care ar submina integritatea și buna funcționare a pieței unice.