Uniunea Europeană rămâne deschisă negocierilor cu Marea Britanie, dar Boris Johnson nu a propus o alternativă viabilă la mecanismul de backstop cu care premierul britanic nu este de acord.

Acordul negociat deja de Uniunea Europeană și guvernul de la Londra privind retragerea Marii Britanii din Uniune include o prevedere pentru evitarea unei granițe „dure” între Republica Irlanda (parte a UE) și Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) după Brexit, în cazul în care negocierile pentru un viitor acord comercial nu se încheie în timp util.

Boris Johnson a criticat însă acest mecanism, denumit backstop, pentru că ar menține Marea Britanie în interiorul uniunii vamale a UE pe un termen nedefinit, și vrea înlăturarea lui din acordul de retragere.

Dar UE susține că, deși atât britanicii cât și europenii caută alternative, această plasă de siguranță este singura variantă legală care poate asigura că nu va fi din nou o frontieră dură în Irlanda.

„Backstop este o poliță de asigurare pentru evitarea unei frontiere dure pe insula Irlanda dacă nu este găsită o alternativă și până când aceasta ar fi funcțională. Cei care se opun mecanismului de backstop fără a propune alternative viabile susțin, de fapt, reconstrucția unei frontiere. Chiar dacă nu o recunosc”, a scris marți Donald Tusk, președintele Consiliului European, într-un mesaj pe Twitter.

Premierul Boris Johnson i-a scris luni lui Donald Tusk o scrisoare în care propune înlocuirea clauzei de backstop cu un angajament de aplicare a unor aranjamente alternative la încheierea unei perioade de tranziție post-Brexit.

„Marea Britanie și UE au convenit deja că «aranjamente alternative» pot fi parte a soluției. În consecință: Propun ca (clauza de) backstop să fie înlocuită cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziție, ca parte a unei viitoare relații”, se arată în scrisoarea trimisă de Boris Johnson, publicată de guvernul britanic.

Premierul a adăugat că Marea Britanie este pregătită să privească „constructiv și cu flexibilitate” modul în care angajamentele ar putea oferi încredere în legătură cu ce s-ar întâmpla dacă astfel de aranjamente nu ar fi implementate pe deplin la încheierea perioadei (de tranziție), dar spune că backstop-ul este „pur și simplu neviabil” pentru că este „anti-democratic și în contradicție cu suveranitatea Marii Britanii ca stat”.

În replică, o purtătoare de cuvânt a Comisiei a punctat marți că scrisoarea lui Johnson nu oferă o soluție legală pentru evitarea unei frontiere dure. 

„Ne bucură intenția Guvernului britanic de a asigura o retragere ordonată din Uniune, credem cu tărie că este în interesul ambelor părți, dar remarcăm că scrisoarea nu furnizează o soluție legală operațională care să prevină reapariția unei frontiere dure pe insula Irlandei”, a declarat, în briefingul de presă, Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Executivului UE.

Și Johnson susține că guvernul britanic nu va instala infrastructură, verificări și controale la granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda. „Am accepta bucuros un angajament cu caracter juridic obligatoriu în acest scop și sperăm că UE va face la fel”, se arată în scrisoarea trimisă președintelui Consiliului European.

Însă Comisia Europeană spune că Boris Johnson nu a oferit nicio referință la care ar fi soluțiile alternative. „De fapt, scrisoarea recunoaște că nu este nio garanție că un astfel de mecanism ar putea fi funcțional până la sfârșitul perioadei de tranziție”, a mai spus oficialul Comisiei.