Mark Rutte i-a spus personal lui Biden că este dispus să conducă Alianța Nord-Atlantică.

Asta prefigureaz[ un profil deschis dialogului și fără extravaganțe, potrivit autorului unei cărți despre prim-ministrul olandez aflat la final de mandat, carte ce va fi publicată luna aceasta, potrivit postului de radio spaniol Cadena SER.

Mark Rutte a supraviețuit crizelor politice pentru a deveni cel mai longeviv prim-ministru al Țărilor de Jos. După 14 ani a părăsit această funcție, fapt care a adus țara într-o mare incertitudine politică în urma victoriei extremei drepte la ultimele alegeri și a incapacității sale de până acum de a forma un guvern de coaliție.

Doi dintre cei mai experimentați jurnaliști din politica olandeză, Ron Fresen și Wilma Borgman, au analizat moștenirea lui Rutte și au vorbit cu el pentru o carte care va fi lansată în această lună. Fresen a fost la Haga și prezintă planul lui Rutte de a deveni următorul secretar general al NATO.

"Practic, Rutte și-a lăsat guvernul să cadă și nu s-a implicat în ultimele crize", explică Fresen, "ceea ce ne-a făcut deja să credem că avea un plan în minte". Jurnalistul veteran a explicat că Rutte pregătea drumul pentru alegeri și dorea poziții mai apropiate de Statele Unite până când a ajuns să-i arate în mod explicit lui Joe Biden disponibilitatea sa de a conduce NATO când se încheie mandatul norvegianului Jens Stoltenberg.

Un politician zâmbitor, care mergea în unele zile la serviciu pe bicicletă și care la vremea respectivă s-a arătat probabil cel mai pretențios față de planul european de redresare economică după pandemie, Rutte nu și-a câștigat mulți prieteni în opinia publică spaniolă. Rutte aspiră să fie un candidat capabil de a întruni consensul, deși în acest moment Ungaria, Turcia, Slovacia și România privesc cu reticență numirea sa în funcția de șef al NATO. Ungurii și slovacii nu sunt în ton cu deschiderea pe care o reprezintă Rutte, Turcia este în favoarea unui candidat non-european și România are propriul candidat, deși nu are opțiunile olandezului.

Deși nu există încă un consens deplin, Fresen spune că în Olanda numirea sa este văzută drept ceva de la sine înțeles și îi evidențiază capacitatea de a rezolva diferențele. "Punctul lui forte este că se pricepe foarte bine la relațiile personale, are mulți prieteni pe scena internațională. Când Rutte intră într-o cameră în care este o discuție, cel mai probabil este ca cei dinăuntru să iasă prieteni", explică Fresen care deși subliniază capacitatea lui Rutte, el regretă și că a lăsat nerezolvate problemele interne în țara sa, în special managementul imigrației în fața ascensiunii constante a extremei drepte olandeze, favorită în sondaje și pentru alegerile europene.

Unde nu există nicio îndoială este care va fi atitudinea lui Rutte în fruntea NATO. "Va fi loial politicii Statelor Unite", asigură fără nicio îndoială Fresen. De fapt, el speră ca numirea să fie concretizată la summitul NATO care va avea loc la Washington în luna iulie.

Fresen presupune că Rutte nu va reprezenta o ruptură cu politica lui Stoltenberg, axată pe un sprijin constant pentru Ucraina, sprijin care nu implică trimiterea de trupe din partea Alianței Nord-Atlantice, și nici nu va cere țărilor organizației să-și majoreze cheltuielile pentru politicile de apărare. "Rutte nu va trimite trupe NATO în Ucraina", spune Fresen, subliniind caracterul de consens și moderație pe care politica olandeză l-a avut până la ultimele alegeri. "Știe că acesta ar fi un pas excesiv și ar duce la mai multe confruntări și mai mult război", conchide jurnalistul. 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA