Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, declară că noua lege ucraineană a învățământului încalcă principiile Acordului de asociere UE-Ucraina și anunță că va iniția o reuniune consultativă a miniștrilor de externe pentru revizuirea Acordului.

Péter Szijjártó a afirmat că, în opinia Budapestei, singura modalitate de a influența Ucraina în această chestiune este creșterea presiunii internaționale asupra Kievului, relatează MTI, preluată de TOCpress.

În replică la propunerea ministrului ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, de a merge împreună în Transcarpatia, unde trăiesc etnici maghiari, Szijjártó a declarat că "ar fi trebuit să se discute cu minoritatea maghiară din Ucraina înainte de adoptarea acestei legi a educației”.

Declarațiile au fost făcute luni în timpul vizitei șefului diplomației ungare la Ujgorod, vizită despre care Kievul a aflat din presă.

Ministrul ungar s-a întâlnit cu fețe bisericești și lideri ai comunității maghiare, precum și cu guvernatorul Transcarpatiei, Ghennadi Moskal.

Șeful diplomației ungare a acuzat că noua lege ucraineană a educației creează o situație educațională pentru maghiari și reprezentanții altor minorități naționale mult mai gravă decât era în perioada URSS.

Ungaria și România nu vor putea forța Ucraina să-și modifice Legea educației

Analistul politic ucrainean Kirill Molceanov consideră că Ungaria și România nu vor putea forța Ucraina să-și modifice controversata lege a educației, nici măcar în cazul unor avize negative în acest sens din partea Comisiei de la Veneția și a Comisiei Europene.

"Kievul nu va face nicio modificare în ceea ce privește această reformă a învățământului, deoarece președintele este solidar cu minoritatea radicală de dreapta. Orice modificare va fi considerată de radicalii de dreapta ca o trădare a intereselor naționale ucrainene. În consecință, Poroșenko va fi gata să sacrifice chiar și sprijinul partenerilor occidentali”, a explicat Molceanov, citat de Rador.

Potrivit analistului, în viitorul apropiat, Polonia se va alătura Ungariei și României în ceea ce privește pretențiile față de noua lege ucraineană a educației: "Dacă înainte Polonia era avocatul Ucrainei în UE, acum va deveni procurorul țării noastre în Europa. În cele din urmă, acest lucru va provoca dificultăți pentru integrarea europeană a Ucrainei".