Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a refuzat să spună clar dacă va accepta rezultatul alegerilor pentru președinția Statelor Unite în cadrul ultimei dezbateri electorale.

Imigrația, relația cu Rusia și economia au fost printre primele teme discutate de cei doi candidați la președinția Statelor Unite în ultima dezbatere electorală dinainte de alegerile din 8 noiembrie, relatează news.ro.

Trump a refuzat să spună clar dacă va accepta rezultatul alegerilor pentru Casa Albă, indiferent dacă le va câștiga sau pierde. „Mă voi uita când vine momentul”, a declarat el, în condițiile în care a formulat în ultima vreme numeroase acuzații că scrutinul este fraudat.

Dezbaterea a atins teme intens discutate în societatea americană în ultima perioadă, precum controlul armelor și dreptul la viață. Dezbaterea a făcut referire și la România, în discuția despre dreptul femeilor de a face avort. „Am fost în țări unde Guvernul obliga femeile facă avort, precum China, sau unde obliga femeile sa nască, precum în Romania”, a declarat Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat la fotoliul de președinte al SUA.

Clinton a explicat că ea susține dreptul femeilor de a face avorturi târzii în sarcină, spunând că Guvernul Statelor Unite nu ar trebui să se amestece în deciziile „cele mai personale”, cu atât mai mult când acestea vizează chestiuni legate de sănătate.

În același timp, Trump a spus că va numi la Curtea Supremă un judecător care favorizează tabăra anti-avort.

Donald Trump a mai spus că nu este de acord cu concluziile la care au ajuns oficiali din serviciile de informații americane, potrivit cărora Rusia se află în spatele atacurilor informatice care au vizat Partidul Democrat și al e-mailurilor publicate ulterior. În replică, Hillary Clinton a atras atenția că o parte dintre politicile externe ale lui Trump sunt mai degrabă în interesul Rusiei și că el le-a cerut personal hackerilor ruși să îi găsească e-mailurile.

Fostul secretar de stat a subliniat că Rusia a accesat conturile de e-mail ale echipei sale de campanie și a publicat, prin intermediul WikiLeaks, mesaje confidențiale, tocmai pentru a-l ajuta pe Trump. În replică, republicanul a dat asigurări că ar "condamna” o interferență rusă sau a oricărei alte țări în alegerile din Statele Unite. Cu toate acestea, a spus el, nu crede că Moscova se află în spatele atacurilor informatice.

Președintele rus Vladimir Putin nu este „prietenul meu cel mai bun”, dar liderul rus a „păcălit-o” pe Clinton în mod repetat, a subliniat Trump. Mai mult, omul de afaceri new-yorkez a acuzat-o pe Clinton că a permis Rusiei să își dezvolte arsenalul nuclear.

În replică, fosta șefă a diplomației a amintit că Trump este un adevărat „cavaler” în ceea ce privește armele atomice și că a sugerat recent că mai multe țări ar trebui să aibă putere nucleară.

În ceea ce privește economia, Trump a propus să crească veniturile SUA obligând aliații bogați să plătească pentru susținerea militară și renegociind acordurile comerciale.

„Arabia Saudită, numai bani. Apărăm Arabia Saudită, ei de ce nu plătesc?”, a întrebat Trump, oferind un exemplu de aliat căruia i-ar cere să ofere Statelor Unite bani pentru asistență militară.

O altă temă de discuție a fost imigrația. Trump a insistat că strategia sa dură este o cale de a-i scoate pe „hombres răi” din Statele Unite. El a reafirmat că va construi un zid la granița cu Mexicul, va expulza „niște oameni răi, răi din această țară”, apoi va stabili cine poate fi primit înapoi.

Pe de altă parte, Clinton i-a reproșat că nu a reușit să discute cu liderul mexican despre planul său de a construi un zid la granița Mexicul și de a obliga țara latino-americană să plătească pentru proiect, deși pentru asta fusese invitat la Ciudad de Mexico.

Ea a dat asigurări că va pune la punct o reformă a imigrației în primele 100 de zile de mandat. De asemenea, candidata democrată l-a acuzat pe mogulul new-yorkez că angajează imigranți ilegali la companiile sale, acuzație pe care Trump nu a negat-o.

Hillary Clinton și Donald Trump și-au început cea de a treia dezbatere într-o atmosferă tensionată, mai notează news.ro. Nici ei, nici familiile lor nu au dat mâna la început, așa cum cere protocolul.