Partidul Democrat a scos artileria grea, apelând la foștii președinți Barack Obama și Bill Clinton.

Membri ai Partidului Democrat ei sunt din ce în ce mai conștienți de dezavantajul pe care îl reprezintă carențele mentale ale candidatului lor Joe Biden (81 de ani) în mijlocul unei bătălii electorale cu un adversar, precum Donald Trump, care tinde să atace acolo unde îi doare cel mai mult, scrie La Razon.

Republicanul îl urmează pe Biden în sondajele naționale, dar se apropie periculos de mult. De aceea, partidul lui Biden a scos artileria grea și a apelat la vechile glorii ale partidului, precum Barack Obama sau Bill Clinton.

Primul s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele la Casa Albă pentru a discuta ca doi vechi prieteni, dar și pentru a întocmi un plan care să-i permită octogenarului să-și învingă adversarul republican. După 4 ore de întâlnire, Obama a recunoscut în anturajul său că aceste alegeri vor fi incredibil de strânse și este timpul ca "toată lumea" să se apuce "de treabă".

Obama i-a dat ocazional o mână de ajutor fostului său coleg de candidatură, încercând astfel să risipească îndoielile unor alegători și membri ai partidului cu privire la capacitatea președintelui de a face față încă unui mandat de 4 ani.

În cadrul conversației pe care amândoi au avut-o la Washington, fostul președinte democrat a precizat că va fi foarte prezent în agenda pe care o organizează campania Biden pentru lunile următoare. Primul eveniment mare a avut loc joi seară în New York City. O campanie de strângere de fonduri la celebrul Radio City Hall din Manhattan. "Nimeni nu poate vorbi mai bine cu democrații dezamăgiți decât președintele Obama", au declarat pentru CNN, sub acoperirea anonimatului, niște consilieri ai fostului lider democrat.

Întâlnirii i s-a alăturat și un alt fost președinte cu mare atracție printre alegătorii democrați, Bill Clinton. Cei trei s-au așezat pe o scenă și au purtat o conversație moderată de Stephen Colbert, un proeminent scriitor și jurnalist din țară. Singurul fost președinte democrat în viață care a ratat întâlnirea a fost Jimmy Carter, în vârstă de 99 de ani, care se află în îngrijiri paliative la domiciliu.

Evenimentul a vândut toate biletele cu prețuri cuprinse între 225 de dolari și 500.000 de dolari, iar echipa de campanie a asigurat cu câteva ore înainte de începerea evenimentului că intenționează să strângă aproape 25 de milioane de dolari, ceea ce crește și mai mult avantajul economic al lui Biden față de rivalul său republican. Unii invitați au avut onoarea de a imortaliza rara apariție comună a ultimilor trei președinți democrați pentru 100.000 de dolari, grație celebrei fotografe Annie Leibovitz. 

Acesta este doar un "eșantion" din ceea ce va urma în lunile următoare. Strategia este ca Obama să participe mai agresiv începând din toamnă pentru a-i motiva pe tinerii din Statele Unite, în special negrii și latinii, care, conform sondajelor, sunt cei care îi rezistă lui Biden. În plus, câțiva alegători mai progresiști care nu-l iartă pentru alianța sa cu Israelul în războiul din Gaza.

Campania lui Donald Trump s-a grăbit să-l batjocorească, susținând că președintele "are nevoie de pensionari precum Obama și Clinton", a declarat purtătorul de cuvânt al său, Steven Cheung.

Dar adevărul este că Uniunea Democrată contrastează destul de mult cu tensiunile din cadrul Partidului Republican. Trump nu este susținut de fostul președinte  George W. Bush și nici măcar de fostul său vicepreședinte Mike Pence. Poate de aceea, fostul președinte a călătorit joi la New York, orașul natal, fără niciun sprijin politic. În cazul lui, să facă campanie în alt mod, participând la înmormântarea unui ofițer al Departamentului de Poliție al orașului care a fost ucis în timpul unei opriri de rutină în trafic.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA