Armata a preluat controlul asupra distribuției de produse alimentare în Venezuela, țară ce merge din criză în criză. Opoziția avertizează asupra acordării unor puteri prea mari forțelor militare.

Prin această încercare disperată, Guvernul vrea să controleze situația provocată de lipsa produselor alimentare de bază care amenință să destabilizeze și mai mult această țară bogată în petrol, scrie Deutsche Welle.

Președintele Nicolas Maduro a emis un decret privind crearea unei noi structuri care se va ocupa de aprovizionare, ocolind astfel Parlamentul controlat de opoziția care încearcă să-l alunge de la putere reproșându-i proasta gestionare a crizei.

Ministrul Apărării, Vladimir Padrino, care va conduce noul organism, a declarat că este vorba despre "o chestiune de securitate și de apărare a națiunii".

Decretul dă armatei puterea de a obliga firmele private să vândă bunuri.

"Am preluat câteva porturi și am început să preluăm și unele silozuri, depozite, întreprinderi publice și private", a spus Padrino.

Maduro a explicat că prin această decizie se va pune capăt practicii funcționarilor corupți care deturnează alimentele către persoane care apoi le revând pe piața neagră.

O combinație de factori, precum scăderea prețului petrolului, proasta gestionare, control asupra prețurilor și a cursului valutar, au dus la o inflație masivă și la o lipsă de alimente și produse în întreaga țară. 

Nouă din zece venezueleni spun că nu-și mai permit să cumpere strictul necesar, întrucât lipsa produselor alimentare a dus la creșterea prețurilor, conform unui studiu al Universității Simon Bolivar.

Un cetățean așteaptă, în medie, 35 de ore lunar pentru a putea cumpăra produse alimentare subvenționate. Situația a dus la intensificarea revoltelor și a acțiunilor violente, amenințând stabilitatea socială.

Maduro dă vina pe "războiul economic" și pe sabotajul forțelor de opoziție și al SUA. De partea cealaltă, opoziția acuză politicile socialiste ale președintelui.