Premierul ungar Viktor Orbán a afirmat, la final de săptămână, într-o vizită în România, la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, că Uniunea Europeană trebuie să-și recâștige "independența față de imperiul" miliardarului american George Soros.

Prim-ministrul Ungaria consideră că la Bruxelles s-a format o "alianță" între "elita birocratică europeană și imperiul Soros în opoziție cu poporul", dar și că "planul Soros" a implicat importul unui milion de migranți în UE, fiindu-le oferiți câte 15.000 de euro la fiecare. În plus, migranții ar fi repartizați între statele membre printr-o nouă agenție a UE, potrivit lui Orban, relatează Daily News Hungary.

Orbán a vorbit și despre lipsa de loialitate față de restul UE de care Ungaria este acuzată, afirmând că țara pe care o conduce a cheltuit 260 miliarde de forinți (0,85 miliarde de euro) pentru apărarea împotriva valului de migrație.

"Nu vorbim despre solidaritate înainte de a ne rambursa ceea ce ne datorează pentru protejarea Europei (...) Europa trebuie să își restabilească independența și să facă reforme pentru a supraviețui și a rămâne europeană (..) Reformele ar trebui să înceapă prin a pune capăt migrației, fiecare membru al UE își protejează propriile granițe", a afirmat Orbán, care a insistat că promovarea migrației nu este un răspuns adecvat la problemele economice și că cultura migranților "este în contrast puternic cu cultura europeană".

"Nu putem fi niciodată loiali ideilor, oamenilor sau grupurilor care au ca scop schimbarea culturii europene (...) Dacă Europa continuă să aparțină europenilor, Ungaria continuă să fie țara maghiarilor", a adăugat el.

Premierul ungar a subliniat, citând rezultatele unui studiu european finanțat de guvernul pe care îl conduce, că 64% dintre cetățenii Europei consideră că infracționalitatea a crescut în funcție de migrație, iar 79% consideră că migrația va duce la schimbări în cultură, 81% dintre respondenți au afirmat că migrația a reprezentat o problemă serioasă, care, conform a 36% dintre respondenți, ar trebui abordată de UE. 61%, pe de altă parte, au considerat că problema migrației ar trebui rezolvată de statele membre, iar 25% dintre respondenții maghiari nu ar acorda UE prerogative suplimentare, în timp ce 61% ar reduce chiar puterile instituțiilor europene.

"Aici, în Europa de Est, acum 27 de ani, am crezut că Europa va fi viitorul nostru. Acum credem că noi suntem viitorul Europei", a spus Orbán.

Totodată, premierul Ungariei a cerut ca UE să facă un acord "istoric" cu Turcia și Rusia, în timp ce, referitor la Grupul Visegrád pe care Ungaria îl conduce în prezent, Orbán a spus că "Varșovia, Praga, Bratislava și Budapesta se află pe aceleași poziții" și că cea mai mare realizare din ultimul an a fost că V4 a trecut de la putere la forță, potrivit Daily News Hungary.

În ceea ce privește alegerile parlamentare de anul viitor, Orbán a reamintit că opoziția "susține în mod deschis scoaterea gardului" (gardul de sârmă ghimpată construit de-a lungul frontierei Ungariei împotriva migranților - n.r) și îngrădirea imigranților, el promițând că atâta timp cât va fi prim-ministru "gardul va rămâne", iar Ungaria își va proteja granițele.

"Opoziția va fi de acord cu o distribuție completă și obligatorie a migranților; Ei sunt gata să ducă Europa la un viitor al unei compoziții noi și mixte (etnice)", s-a arătat încrezător Orbán, care nu a ascuns faptul că este de părere că "birocrații din Bruxelles" și Soros sunt interesați să slăbească Europa Centrală "văzută ca un obstacol" în implementarea planului miliardarului american.

 

"Există unele forțe în Europa care ar dori un nou guvern în Ungaria, deoarece acest lucru ar slăbi V4. Ungaria nu a fost mai aproape de a deveni o țară puternică și prosperă din nou de la Tratatul de pace de la Trianon (din 1920) decât acum", a spus Orbán, care a avertizat, însă, că "această șansă istorică ar putea fi din nou pierdută pentru zeci de ani dacă Ungaria va avea un nou Guvern care va deservi intereselor globale".

"Între Viktor Orbán și Europa"

Opoziția din Ungaria nu a întârziat să vină cu o reacție, candidatul pentru postul de prim-ministru al Partidului Socialist, Lászlo Botka afirmând că la parlamentarele de anul viitor, ungurii vor avea de ales "între Viktor Orbán sau Europa", potrivit Daily News Hungary.

"Anul viitor cetățenii vor vota fie pentru o Ungarie nedreaptă rămasă în urmă sau pentru un viitor construit pe egalitate și dreptate", a spus Botka, care a insistat că Orbán încearcă să-i alimenteze pe maghiari împotriva Europei și folosește țările din Visegrád ca pe "un instrument".

Botka a recunoscut că emigrarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă Ungaria și a spus că va escalada "în cel mai mare exod" din istoria maghiarilor dacă nu va fi abandonată politica economică actuală care îi "favorizează numai pe cei bogați".

Și liderul Partidului Radical Naționalist Jobbik, Gábor Vona, a declarat că Orbán a demonstrat din nou că nu poate decât să ofere imaginea unui inamic în loc de salarii și pensii decente, îngrijire medicală modernă sau educație pentru cetățeni.

"Maghiarii sunt hrăniți de războiul neîncetat, de aroganța deținătorilor de putere și de corupție. Orbán se luptă cu proprii demoni și se îngrijorează mai degrabă de puterea sa, decât de soarta țării (...) În loc să urmeze obsesiile lui Orbán, Ungaria ar trebui să intre pe drumul unei minți treze", a spus Vona.

Potrivit coaliției democrate de stânga (DK), Orbán "a pierdut orice contact cu realitatea" și "a fost prins în propria sa propagandă". Șeful adjunct al DK, Tibor Nagy-Huszein, a declarat, într-o conferință de presă, că discursul lui Orbán nu a scos la iveală problemele reale, cum ar fi îngrijirea medicală, educația din țară sau faptul că salariile sunt la cel mai scăzut nivel din UE.

Nagy-Huszein a spus că Orbán a făcut aluzie la eventuale alianțe viitoare care vor fi în conflict cu UE și a sugerat că "Orbán mai are de lucrat pentru a ajunge să conducă țara afară din UE".

Bernadet Szél, co-liderul opoziției verzi LMP, a declarat că partidul lui Orbán, Fidesz, nu este "viitorul Europei, ci trecutul Ungariei", de care o "Ungaria reînnoită" nu va avea nevoie după alegerile de anul viitor.

Partidul Liberal a afirmat că politicile "anti-europene" ale lui Orbán sunt în detrimentul țării.

"Nu este vorba despre migranți, George Soros, Bruxelles sau ONG-uri, care reprezintă un pericol pentru Ungaria, ci continuarea urâciunii guvernului, care pune în pericol aderarea Ungariei la UE și pacea în cadrul societății. Orbán folosește țările din Visegrád pentru a slăbi Europa în loc să promoveze cooperarea și să caute soluții comune la problemele comunității (...) În primăvara anului 2018 vom avea șansa de a decide dacă dorim să aparținem Europei sau Moscovei", au spus liberalii.