Anunțul a fost făcut luni de către Ministerul rus al apărării.

A fost Vladimir Putin ținta unei tentative de asasinat? Acest lucru a fost afimat luni de șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov. Potrivit lui, "tentativa eșuată" ar fi avut loc în Caucaz, o regiune situată între sud-estul extrem al Europei și Asia occidentală, relatează La Libre Belgique.

."Nu a fost o informație publică", a declarat el într-un interviu dat publicației "Pravda" din Ucraina. Tentativa de asasinat a eșuat, dar ea chiar a avut loc. A fost acum circa două luni".Interviul complet urmează să fie difuzat în întregime marți, 24 mai.

În afara tentativei de asasinat ratate, sănătatea liderului rus este obiect de dezbatere în ultimele săptămâni.

La începutul lunii, Kirilo Budanov a declarat că Vladimir Putin este "grav bolnav". Zvonuri privind starea lui de sănătate și un posibil cancer al tiroidei circulă de asemenea. În ultimul timp, șeful statului rus ar fi fost înregistrat vomitând în plină întâlnire cu Serghei Semezov. De unde se presupun cele mai rele lucruri... 

Cine să-l înlocuiască? 

Dacă Vladimir Putin ar muri, Mihail Mișustin ar prelua controlul asupra statului rus, fiind prim-ministru din ianuarie 2020. El ar prelua controlul guvernului rus dacă Putin ar deceda sau ar fi în incapcitate, vreme de 90 de zile sau până la ținerea de alegeri pentru a-l înlocui. Acest bărbat de 56 de ani ar fi considerat "fad" și "fără putere sau mari ambiții", relatează presa. Motiv pentru care circulă un alt nume, cel al lui Nikolai Patrușev, actualul secretar al Consiliului de securitate al Rusiei din 2008.

Putin "ar fi învins" cancerul, spune regizorul Oliver Stone

Cineastul, care l-a intervievat de mai multe ori pe Putin pentru un documentar, a dezvăluit că șeful Kremlinului ar fi în remisie, relatează Business Insider, preluat de Le Point. De la începutul invaziei în Ucraina, starea de sănătate a lui Vladimir Putin a fost un subiect de speculații constante. Șeful Kremlinului ar suferi de cancer, pentru care ar urma un tratament cu steroizi și ședințe de chimioterapie sau ar suferi de boala Parkinson, ba chiar ar muri după anumite zvonuri.

O altă teorie: o deficiență cognitivă severă care l-ar împinge să ia decizii fără sens, precum această declarație de război asupra țării vecine.

Dinspre partea rusă, toate aceste ipoteze au fost negate rapid. La putere din 1999, președintele rus nu și-a pierdut în niciun caz vitalitatea.

Duminică, 22 mai, în podcastul lui Lex Fridman transmis de Business Insider, Oliver Stone a criticat comunicarea din partea autorităților ruse dezvăluind că liderul s-a îmbolnăvit: "Amintiți-vă asta, domnul Putin a avut cancer și cred că l-a învins. De asemenea, a fost plasat în izolare din cauza Covid". Probleme de sănătate care l-ar fi determinat să facă "greșeli".

Cineastul din spatele lui Platoon și JFK l-a intervievat de mai multe ori pe Vladimir Putin, între 2015 și 2017, în cadrul documentarului său în patru părți "Conversations with Mr. Putin", iar apoi l-a întâlnit din nou în 2019.

Potrivit lui Oliver Stone, șeful statului rus "nu ar fi evaluat corect situația" înainte de a invada Ucraina și "ar fi pierdut poate contactul cu oamenii".Realizatorul documentarului Snowden deplânge "un zid de propagandă precum [a] văzut în Occident – ​​inclusiv în Franța și Anglia" despre conflictul ucrainean:

"Este însăși natura operațiunilor cu steag fals care creează această propagandă. "Vor invada. Vor invada". Și, când au invadat, Statele Unite erau complet pregătite. "Putin a căzut în această capcană întinsă de Statele Unite".

Sursa: RADOR