În timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis că-și va publica declarația fiscală. Acum, consiliera lui spune că nu va face acest lucru, deoarece votanților lui nu le pasă. WikiLeaks cere oamenilor din interior să-i furnizeze documentele.

Începând cu 1972, toți candidații la prezidențiale și-au făcut publice declarațiile fiscale, dar Trump a întrerupt această tradiție, cu promisiunea că le va publica în cazul în care va câștiga alegerile.

Casa Albă nu va publica declarațiile fiscale ale președintelui, a declarat consiliera sa Kellyanne Conway, explicând că votanților lui Trump nu le pasă de această chestiune.

Încălcarea promisiunii a deranjat platforma WikiLeaks, cea care în timpul campaniei a publicat email-urile democraților, oferindu-i lui Trump o ocazie pentru a lansa atacuri la adresa lui Hillary Clinton, notează The Guardian.

WikiLeaks a scris pe Twitter că încălcarea promisiunii din campanie este mai gravă decât discursurile lui Hillary Clinton plătite de Goldman Sachs.

Totodată, organizația a anunțat că va publica declarația fiscală a lui Donald Trump, dacă cineva din interior i-o va furniza. 

Conway a declarat la ABC că sondajele de opinie arată că americanii nu vor să vadă declarația fiscală a lui Trump.

”Oamenilor nu le pasă. Au votat pentru el și trebuie să vă spun foarte clar: cei mai mulți americani ... sunt foarte preocupați de cum vor arăta declarațiilor lor fiscale în timpul mandatului președintelui Trump și nu cum arată a lui” (declarația fiscală), a precizat consiliera.


Realitatea este însă alta. Săptămâna trecută, un sondaj realizat de Washington Post și ABC a arătat că 74% dintre americani, inclusiv 53% dintre republicani, vor să vadă declarația fiscală a președintelui.

Potrivit unui alt sondaj, publicat în octombrie de CNN, 73% dintre votanții înregistrați, inclusiv 49% dintre republicani, doreau ca Donald Trump să-și publice declarația fiscală.

O petiție în acest sens, de pe site-ul Casei Albe, adunase, până duminică după-amiază, peste 218.460 de semnături.

Declarațiile fiscale ar arăta care sunt interesele financiare ale familiei Trump în întreaga lume, inclusiv unde derulează afaceri, care sunt partenerii săi și cui datorează bani.

Experții în etică se tem că afacerile firmelor lui Trump ar putea afecta politicile Casei Albe și modul în care președintele cheltuie banii contribuabililor: de exemplu, cum va negocia el cu băncile la care are datorii de sute de milioane, sau cu cei care doresc să-i devină parteneri imobiliari, cum va remodela politica internă pentru a se potrivi intereselor sale.

În ctombrie anul trecut, New York Times a publicat declarația fiscală a lui Trump din 1995. Documentele arătau că Trump a pierdut 916 milioane de dolari într-un singur an și că ar fi evitat plătirea taxelor timp de 18 ani, acuzație pe care actualul președinte nu a negat-o.

Momentan nu există dovezi că Donald Trump s-a retras din companiile sale, care datorează sute de milioane de dolari unor bănci din SUA, Europa și Asia, fapt ce înseamnă că președintele ar încălca prevederea din Constituție care interzice acceptarea de plăți din partea unor guverne străine.

Într-o conferință de presă de la începutul lunii, consilierii săi au refuzat să le arate reporterilor documentele care ar fi putut să demontreze că președintele s-a retras din afacerile sale, așa cum a anunțat.

Avocați pentru chestiuni etice au declarat în mod repetat că Trump nu a luat măsuri concrete pentru a preveni conflictul de interese.

De altfel, singura modalitate de a elimina aceste conflicte de interese - vinderea companiei și împărțirea profitului - a fost respinsă de Trump.

De asemenea, Trump a refuzat înființarea unui așa-numit ”trust orb”, anunțând doar că a predat controlul companiilor către copiii săi. Din nou, fără a prezenta niciun fel de dovadă. 

Procese pentru încălcări ale eticii

Un grup din care fac parte foști avocați pentru chestiuni etice ai Casei Albe va intenta luni un proces împotriva președintelui american Donald Trump, pe care îl acuză că a permis firmelor sale să accepte plăți din partea unor guverne străine, încălcând astfel Constituția, anunță Reuters, preluată de Agerpres.

Deepak Gupta, avocat la Curtea Supremă, care lucrează la acest caz, a afirmat că în cadrul procesului se va arăta că clauza privind veniturile a Constituției Statelor Unite interzice plățile către firmele lui Trump. Reclamanții vor solicita o decizie a curții care să îi interzică președintelui să accepte astfel de plăți.Cazul a fost prezentat de cotidianul New York Times ca parte a unui val de procese așteptate împotriva lui Trump din partea grupurilor de promovare a valorilor liberale.

Reuters nu a reușit să obțină o reacție din partea unui purtător de cuvânt al lui Donald Trump. Fiul acestuia, Eric Trump, vicepreședinte al Organizației Trump, a declarat duminică ziarului New York Times că firma a luat mai multe măsuri cerute de lege pentru a evita orice posibile riscuri juridice. Printre măsuri s-ar număra acordul de a dona Trezoreriei SUA orice profituri obținute de hotelurile lui Trump de pe urma clienților membri ai unor guverne străine.

"Este pur și simplu o hărțuire pentru câștiguri politice", a susținut fiul președintelui.

”Faptele alternative” în era Trump

În afară de afirmația falsă că pe americani nu-i interesează declarațiile fiscale ale președintelui, consiliera Kellyanne Conway a prezentat conceptul de ”fapte alternative”. 

Ea a susținut că afirmația purtătorului de cuvânt al Casei Albe Sean Spicer, potrivit căreia mulțimea strânsă pentru învestitura lui Donald Trump a fost cea mai mare din istorie pentru un astfel de eveniment, nu a fost falsă, ci a reprezentat "fapte alternative”. 


Într-un interviu, Conway a fost întrebată de ce l-a trimis Casa Albă sâmbătă pe Spicer în sala de briefing pentru a spune că "acesta a fost cel mai numeros public care a venit la o învestitură, punct”.

"Dumneavoastră spuneți că este fals. Iar ei oferă – Sean Spicer, secretarul nostru de presă – a oferit fapte alternative”, a afirmat ea, potrivit NBC, preluat de News.ro.

"Faptele alternative nu sunt fapte, sunt falsuri”, i-a răspuns moderatorul Chuck Todd, întrebând-o pe Conway care a fost motivul pentru această ceartă ridicolă privind mărimea mulțimii.

”Treaba dumneavoastră nu este să numiți ridicole lucrurile spuse de secretarul nostru de presă și de președintele nostru. Nu este treaba dumneavoastră aceasta”, a răspuns ea.

Trump i-a cerut personal lui Spicer să meargă la briefingul de la Casa Albă și să discute despre mulțimea strânsă la învestitură, a anunțat anterior Conway pentru CNN.

Fotografii aeriene arată că Barack Obama a atras mult mai mulți oameni la prima sa învestitură, în 2009, decât a atras Trump. O sursă apropiată Casei Albe a declarat pentru CNN că Trump a fost înfuriat de comparațiile dintre cele două ceremonii. El s-a plâns public sâmbătă, în cursul unei vizite la sediul CIA, de modul în care presa a scris despre numărul de oameni care au venit să îl vadă depunând jurământul.