WikiLeaks a dat publicității circa 300.000 de emailuri de pe serverul intern al AKP, partidul președintelui Erdogan. Unele mesaje se referă la România. După puciul eșuat, 14 nave turcești în misiune în Marea Neagră și Marea Egee "au dispărut".

23:25 Kerry: SUA sprijină acțiunea Turciei contra "loviturii" de stat eșuate

Statele Unite condamnă tentativa de "lovitură" de stat în Turcia și sprijină guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan în acțiunile sale ilustrate prin epurări masive, a declarat miercuri secretarul de stat John Kerry, notează AFP, preluată de Agerpres.

"Noi sprijinim eliminarea de către guvern a loviturii" de stat eșuate de vineri noapte, a afirmat Kerry, întrebat despre zecile de mii de persoane arestate, concediate sau suspendate în Turcia.

"Noi sprijinim guvernul democrat... Condamnăm lovitura" de stat, a insistat John Kerry în fața presei la o conferință a donatorilor pentru Irak, refuzând "să comenteze" epurările Ankarei care afectează sectoare mari ale societății, armatei și mass-media trecând prin universități.

Șeful diplomației americane, care a insistat duminică asupra respectării "democrației" și "statului de drept" în Turcia, a avertizat însă că "noi vrem să fim siguri că răspunsul la lovitura de stat respectă complet democrația".

23:00 Ministerul Educației a închis 626 de instituții de învățământ ca parte a măsurilor luate împotriva susținătorilor clericului musulman Fethullah Gulen.

22:30 Reuters: 113 oficiali din sistemul judiciar au fost arestați miercuri. Printre ei se află și doi membri ai Curții Constituționale.

22:00 Avioane ale armatei turce au fost ridicate miercuri de la sol pentru a încerca să oprească două nave ale Gărzii de coastă turce care încearcă să ajungă în apele teritoriale ale Greciei, informează agenția Dogan.

21:30 Peste 6.500 de angajați ai Ministerului Educației au fost suspendați, în urma anchetei lansate în acest sector după lovitura de stat eșuată de săptămâna trecută.

18:30 Primarul din Istanbul, Kadir Topbaș, a declarat că va oferi un loc pentru construirea unui "cimitir al trădătorilor", întrucât niciun cimitir din oraș nu permite îngroparea celor care au participat la tentativa de lovitură de stat.

"Toți cei care vor vizita locul îi vor blestema și ei nu vor putea să doarmă liniștiți în mormintele lor", a mai spus primarul. 

18:15 Două persoane au fost arestate pentru că au salutat pe rețelele de socializare tentativa de puci din 15 iulie. Cele două persoane sunt investigate, scrie Hurriyet Daily News.

18:00 Ministerul Apărării îi anchetează pe toți judecătorii și procurorii militari și a suspendat 262 dintre ei, potrivit postului de televiziune NTV, preluat de Reuters.

16:15 Ultimele măsuri luate de autoritățile turce după tentativa de lovitură de stat sunt contrare statului de drept, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.

"Aproape zilnic se iau măsuri care sunt contrare respectării statului de drept", a declarat presei Steffen Seibert, adăugând că aceste măsuri sunt "profund îngrijorătoare". 

15:00 Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni în Rusia, la începutul lunii august, a anunțat Kremlinul.

14:00 Guvernul urmează să anunțe miercuri măsuri de urgență, în încercarea de a consolida stabilitatea țării și de a preveni deteriorarea economiei, în timp ce campania de epurare este în curs de desfășurare, scrie Reuters.

Aproximativ 50.000 de soldați, polițiști, judecători, funcționari publici și profesori au fost demiși, suspendați sau reținuți, după tentativa de lovitură de stat, provocând o intensificare a tensiunilor în Turcia, o țară cu 80 de milioane de locuitori, vecină cu Siria și un aliat important al Occidentului împotriva ISIS. 

13:25 Autoritățile de la Ankara au inculpat oficial 99 de generali acuzați de implicare în tentativa de puci, potrivit Reuters, care citează doi oficiali turci.

Alți 14 generali se află în detenție.

În Turcia sunt circa 360 de generali.

13:00 România e menționată în 99 dintre cele 294.548 de emailuri. Fostul premier Victor Ponta, cunoscut pentru legăturile strânse cu actualul regim de la Ankara, apare în trei mesaje electronice. Într-unul dintre acestea mai sunt menționați președintele Klaus Iohannis și actualul director al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, relatează Digi24.

Victor Ponta, de exemplu, este menționat într-un raport Goldman Sachs Global Investment Research trimis pe mail în octombrie 2015, înaintea alegerilor generale din Turcia. Documentul menționat face o trecere în revistă a situației din regiune, insistând asupra politicii fiscale.

Într-un alt email se menționează numirea ca director al SIE a lui Răzvan Ungureanu, fost premier și ministru de externe. În context, Victor Ponta spunea că nu a fost consultat de șeful statului, Klaus Iohannis, pe această temă, potrivit sursei citate, care reamintește de boicotul PSD de la votul din Parlament.

12:50 Consiliul Superior pentru Educație din Turcia le-a interzis tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate până la noi ordine, relatează Reuters, citând postul de televiziune TRT.

12:40 Directoratul pe probleme religioase a decis că imamii nu vor accepta funeralii religioase pentru 'soldații care au participat la tentativa de lovitură de stat. Interdicția nu se aplică și celor care au fost constrânși să ia parte la acțiune. 

+++

Cele 294.548 de emailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere, au fost date publicității marți, la ora locală 23:00.

"WikiLeaks a devansat programul de publicare în replică la represiunea guvernamentală de după lovitura de stat”, a precizat organizația lui Julian Assange, într-un comunicat.

"Am verificat materialele și sursa, care nu are nicio legătură cu elemente aflate în spatele loviturii de stat sau cu un partid sau stat rival”, se mai spune în comunicatul Wikileaks.

Cel mai recent mesaj a fost trimis pe 6 iulie și cel mai vechi datează din 2010, organizația precizând că emailurile au fost obținut cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat de vineri noaptea.

Printre mesajele publicate se numără și peste 90 în care este inclusă România, fiind vorba de analize ale situației economice în regiune, potrivit Digi24.

După publicarea mesajelor, autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la site-ul WikiLeaks, relatează Reuters. 

14 nave militare turcești, "dispărute"

Se pare că în jur de 14 nave militare turcești, aflate în misiunea în Marea Neagră și Marea Egee, "lipsesc", potrivit unor informații.

Comandanții acestora, se presupune, nu doresc să revină în port, fie pentru că au sprijinit tentativa de puci, fie pentru că se tem de epurările care se desfășoară în Turcia, scrie EurActiv.com.

Conform unor informații din presă, unele nave s-ar îndrepta spre porturi grecești, unde membrii echipajelor ar urma să ceară azil.

The Times, citând o sursă anonimă, scrie că unii dintre comandanții navelor se numără printre puciști.

Aceeași sursă a precizat că de vineri nu se mai știe nimic de amiralul Veysel Kosele, șeful forțelor navale din Turcia.