Cancelarul german i-a cerut președintelui Bundestagului să intervină în conflictul dintre ea și aliații bavarezi din CSU. Sprijinul lui Schäuble pentru Merkel și criticile sale la adresa politicii sale privind refugiații îi oferă credibilitate.

Președintele Parlamentului german, Wolfgang Schäuble, urmează să medieze disputa din interiorul conservatorilor germani. 

Cotidianul Rheinische Post scrie că liderii Uniunii Creștin-Democrate (CDU) i-au cerut lui Wolfgang Schäuble, fost ministru de Finanțe, să discute cu liderii partidului-soră din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială (CSU), în următoarele câteva zile pentru a se ajunge la un compromis privind politica de migrație.

Neînțelegerile dintre cancelarul Angela Merkel și ministrul de Interne, Horst Seehofer, privind politica migrației au escaladat în ultimele zile și amenință să distrugă alianța celor două formațiuni conservatoare, aflate la guvernare împreună cu social-democrații, notează Deutsche Welle.

Potrivit Rheinishe Post, liderii CDU consideră că Schäuble beneficiază de "credibilitate din partea ambelor tabere”, ca urmare a loialității sale de neclintit față de cancelarul german, dar și a criticilor sale din trecut la adresa politicii privind migrația a Angelei Merkel. 

Alexander Dobrindt, un lider important al CSU, și președintele Grupului parlamentar al CDU, Volker Kauder, urmează să aibă luni o discuție privind conflictul dintre cele două formațiuni.

SPD o sprijină pe Merkel

Social-democrații au sărit vineri în ajutorul lui Merkel și au criticat lupta internă a conservatorilor. Președintele SPD, Andrea Nahles, a cerut CDU și CSU "să profite de weekend pentru a reveni la obiectivitate și cooperare”. Nahles a declarat că sprijină planul lui Merkel de a ajunge la un acord cu alte state membre UE în problema migrației.

Ministrul de Finanțe, Olaf Scholz (SPD), a declarat că lupta conservatorilor pentru control e asemănătoare cu un serial popular în întreaga lume. 

"Sarcina de a guverna țara noastră nu este un episod din Games of Thrones, ci o problemă serioasă", a spus Scholz.

De unde a pornit gâlceava

Horst Seehofer a venit cu propunerea de modificare a politicii privind migrația a Guvernului german. Merkel a respins în mod special propunerea lui Seehofer de a le refuza intrarea în Germania a refugiaților care solicită azil, după ce s-au înregistrat într-un alt stat membru. În schimb, cancelarul speră că se va putea ajunge la acorduri privind migrația cu alte state UE, la Consiliul European care va avea loc peste două săptămâni,

Seehofer și CSU au amenințat că vor acționa de capul lor, dacă Merkel nu e de acord cu planul lor. Seehofer ar urma să anunțe controale la frontieră începând de luni, folosindu-se de autoritatea sa de ministru de Interne. Dacă va face acest lucru, Angela Merkel va fi pusă în situația dificilă de a renunța la poziția ei privind această chestiune sau îl va demite pe liderul CSU.

În Bavaria vor avea loc alegeri în octombrie, iar Uniunea Creștin-Socială speră să obțină o victorie clară în extremiștilor de la AfD. Landul a primit, începând cu 2015, numeroși refugiați veniți pe ruta balcanică, via Austria.