”America First” a fost tema discursului noului președinte american, Donald Trump, după jurământ. El a vorbit de protejarea granițelor și de transferul puterii către popor. Discursul său a avut accente populiste, naționaliste și izolaționiste.


UPDATE

19:45 Donald Trump susține că va distruge ISIS.

19:38 ”Toate acestea se vor schimba, începând de aici și acum, pentru că acest moment este momentul vostru, vă aparține vouă. Le aparține tuturor celor strânși aici, acum, și tuturor celor care privesc în toată America. Aceasta este ziua voastră, aceasta este sărbătoarea voastră, iar aceasta - Statele Unite ale Americii - este țara voastră. Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează Guvernul nostru, ci dacă Guvernul nostru este controlat de popor”.

19:30 ”Timp de prea mult timp, un grup mic din capitala țării a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a plătit prețul. Washingtonul a înflorit, dar poporul nu s-a bucurat de o parte a bogăției. Politicienii au prosperat, dar locurile de muncă au fost desființate, iar fabricile au fost închise. Sistemul s-a protejat pe el, dar nu pe cetățenii țării noastre. Victoriile lor nu au fost victoriile voastre, triumfurile lor nu au fost triumfurile voastre și în timp ce ei au sărbătorit în capitala țării noastre, familiile sărace de pe tot teritoriul nostru nu au avut motive să sărbătorească”.

19:17 ”Timpul vorbelor goale a trecut, acum a sosit vremea pentru acțiune... Nu vom eșua”, spune Trump, susținând că americanii de rând nu vor mai fi ignorați niciodată. 

”Bărbații și femeile acestei națiuni nu vor mai fi niciodată uitați. Toată lumea vă ascultă acum”.

19:11 Președinte insistă pe refacerea țării, a infrastructurii, doar cu ajutorul muncitorilor americani. Fiecare decizie în domeniul imigrației, al frontierelor etc. va fi în beneficiul americanilor. Începând din această zi va fi doar "America pe primul loc".

19:08 Trump reia în discurs temele din campanie, promițând americanilor prosperitate. Potrivit CNN, este cel mai populist discurs după învestire.

19:00 Donald Trump a depus jurământul. El a mulțumit soților Obama pentru sprijinul oferit în perioada de tranziție.

18:30 Câteva sute de protestatari mascați cu cagule și care manifestează la Washington împotriva învestirii lui Donald Trump ca președinte al SUA s-au confruntat cu forțele de ordine în apropierea Casei Albe.

18:11 Incidente la Washington, provocate de manifestanții anti-Trump.

18:00 Contracandidata sa în alegeri, Hillary Clinton - cea care a câștigat de altfel votul popular - participă la ceremonie alături de soțul ei, fostul președinte Bill Clinton.

17:55 Soții Obama au părăsit Casa Albă.

17:00 Donald și Melania Trump au ajuns la Casa Albă, unde au fost întâmpinați de Barack și Michelle Obama.

Background

Într-un discurs susținut la un miting la Washington cu o zi înainte de învestire, Donald Trump a promis să facă America "mai măreață ca oricând". 

El a declarat că nu este decât ”mesagerul” unei mișcări care vrea să schimbe țara: "Vă promit, se va schimba".

Trump și-a propus să vindece diviziunea din societatea americană, dar acest lucru va fi destul de dificil. Alegerea sa pe 11 noiembrie a fost întâmpinată cu proteste în mai multe state americane. Acestea se vor repeta astăzi la Washington și New York, metropolă în care miliardarul a locuit până acum, dar care a preferat-o pe Hillary Clinton.

Proteste față de Trump sunt programate și în afara SUA. Pe celebrul Tower Bridge din Londra a fost desfășurat vineri un banner pe care era scris ”Construiți poduri, nu ziduri”.

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, miliardarul George Soros a prezis că Donald Trump ”va scinda America”, opunându-se tuturor celor care nu sunt de acord cu el.


Soros l-a catalogat pe Trump drept un ”ucenic-dictator" care va eșua în mandatul său, subminând influența Washingtonului în lume. 

Poliția se așteaptă ca spre Washington să se îndrepte circa 800.000 de susținători și oponenți ai lui Trump pentru a asista la ceremonia de învestitură. Un număr mic în comparație cu cele aproximativ două milioane de persoane, care au participat la învestitura lui Barack Obama, în 2009.

My President Was Black

Presa i-a dedicat spații ample lui Donald Trump, dar la fel de mult a scris despre Barack Obama și despre soția sa. În orice caz, soții Obama au avut parte de ”recenzii” mult mai bune, în comparație cu soții Trump, un cuplu neconvențional care, momentan, pare prea puțin potrivit pentru rolul pe care îl vor juca în următorii patru ani.

”My President Was Black” este titlul unui articol emoționant și nostalgic despre primul președinte afro-american al SUA, publicat de The Atlantic. 

Aceeași publicație atrage atenție asupra faptului că ideile lui Donald Trump în materie de politică externă sunt cele de acum 30 de ani, acesta fiind sceptic față de alianțele SUA, prorus, mercantil, cu o ușoară înclinație spre autoritarism, o personalitate volatilă, gata ”să atace pe orice îi pune la îndoială succesul personal”.

Boicotul artiștilor

În decembrie, Donald Trump susținea că el vrea ca americanii obișnuiți să fie prezenți la ceremonia de învestire, nu celebrități și staruri. 

Criticii spun însă că a fost doar o strategie de a masca faptul că numeroși artiști au refuzat să cânte la ceremonie. Celine Dion, Kiss, Dixie Chicks, Beach Boys și Charlotte Church sunt doar câteva dintre numele grele care au spus nu.

Stânjenitor pentru Trump a fost refuzul public al lui Elton John, după ce un membru al echipei sale declarase la BBC că artistul britanic va fi prezent la ceremonie. În ultimul moment și-a anulat participarea și Jennifer Holliday, urmare a protestelor venite din partea fanilor afro-americani și homosexuali, notează Deutsche Welle.

Șeful corului de la Catedrala Națională din Washington a anunțat că mulți dintre membrii ansamblului nu sunt de acord cu învestitura lui Trump, însă vor cânta la ceremonie "nu pentru președinte, ci pentru Dumnezeu”.