Deși Organizația Mondială a Sănătății a lăudat public colaborarea cu autoritățile chineze, reprezentanți ai OMS s-au plâns în discuții interne că nu reușeau să obțină date de la guvernul din Beijing.

Organizația Mondială a Sănătății a avut dificultăți în obținerea informațiilor necesare de la China la începutul epidemiei, în condițiile în care primele zile au fost critice pentru creionarea ulterioară a unui răspuns eficient la pandemia de COVID-19.

Înregistrările unor întâlniri interne, obținute de Associated Press, contrazic astfel poziția oficială a OMS, care a lăudat răspunsul Chinei după izbucnirea epidemiei și colaborarea cu autoritățile de la Beijing, scrie The Guardian.

De altfel, și președintele american Donald Trump a acuzat de mai multe ori OMS că a fost prea indulgentă cu China în timpul pandemiei și, ca urmare, a întrerupt colaborarea SUA cu organizația internațională.

În ianuarie, OMS vorbea de răspunsul rapid al Chinei la criza coronavirusului și a mulțumit în repetate rânduri Beijingului pentru că transparență și pentru că a comunicat „imediat” date despre virus.

Dar înregistrările obținute de AP arată că oficialii OMS se plângeau în cadrul ședințelor de la începutul lunii ianuarie că Beijingul nu împărtășea date necesare pentru a evalua riscul pentru restul lumii. Abia în 20 ianuarie, China a confirmat că coronavirusul a fost contagios, iar în 30 ianuarie OMS a declarat urgență globală.

„Avem informații extrem de limitate”, spunea într-una dinte întâlniri Maria Van Kerkhove, epidemiolog și conducător tehnic al OMS pentru COVID-19, potrivit AP. „În mod clar, nu este suficient pentru a face o planificare adecvată.”

Cel mai înalt oficial al OMS din China, Gauden Galea, spune într-una dintre înregistrări: „În prezent suntem la stadiul în care da, ne oferă datele cu 15 minute înainte să apară pe CCTV [televiziunea de stat din China]”.

Informațiile dezvăluite de AP vin în contextul în care se discută tot mai mult pe plan internațional de o anchetă independentă a modului în care China a administrat epidemia de COVID-19 și difuzarea de date despre originea coronavirusului, care a infectat peste 6 milioane și a ucis mai mult de 375.000 de oameni din întreaga lume.

OMS a fost criticată pentru că a continuat să laude China, chiar dacă au apărut tot felul de informații cu privire la suprimarea avertismentelor și informațiilor timpurii. 

Biroul OMS din China nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la înregistrări, dar a declarat într-un comunicat citat de AP: „Conducerea noastră și personalul nostru au lucrat permanent, respectând regulile și reglementările organizației pentru a sprijini și a împărtăși informații cu toate statele membre în egală măsură și a participa la conversații sincere și directe cu guvernele la toate nivelurile”.

Dacă SUA a susținut că OMS a cooperat cu China în ascunderea unor informații vitale, China susține că a furnizat întotdeauna informații OMS și lumii întregi „la timpul potrivit”.

Înregistrările dezvăluite de AP arată că poziția OMS a fost șubrezită de Beijing, care a oferit informații minimale, dar că organizația a constinuat să laude Beijingul în speranța de a obține mai mult.

Legislația internațională obligă țările să raporteze OMS informații care au un impact asupra sănătății publice, dar agenția nu are mijloace represive împotriva statelor care nu comunică date și nici nu poate desfășura independent anchete în țările membre, astfel că trebuie să se bizuie pe cooperarea cu acestea.

 

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.