Comisia Europeană a lansat, în cadrul site-ului dedicat informării despre pandemie, o secțiune care să combată dezinformarea cu privire la noul coronavirus. Comisia i-a chemat la discuții pe giganții virtualului și pe asociația EDiMA.

De la izbucnirea crizei, Comisia a lansat un website dedicat răspunsului la coronavirus și luni a lansat o secțiune împotriva dezinformării cu privire la pandemia COVID-19. În secțiune sunt publicate materiale pentru a demonta mituri și a facilita verificarea factuală.

Google, Twitter, Facebook, Microsoft, Mozilla și asociația comercială EDiMA (European Digital Media Association) au avut o teleconferință cu vicepreședinta Comisiei pentru valori și transparență, Věra Jourová, pentru a furniza informații actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus.

Giganții virtualului au spus că au pus în aplicare măsurile de eliminare a anunțurilor legate de echipamente de protecție, precum măștile. Cu toate acestea, există lipsuri în aplicarea pe deplin a acestor noi politici.

Reprezentanții platformelor au confirmat că există un flux constant de informații false și dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare.

Platformele menționate, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea, au raportat o creștere a utilizării informațiilor oficiale (cum ar fi cele publicate de OMS sau de autoritățile naționale de sănătate), precum și retrogradarea și eliminarea anumitor materiale cu conținut considerat "dăunător", arată comunicatul Comisiei Europene.

Vicepreședinta a solicitat companiilor să facă schimb de date relevante cu cercetătorii, cu verificatori ai veridicității informației (fact-checkers) și să colaboreze cu autoritățile din toate statele membre și să facă schimb de modele de conținut eliminat, inclusiv cu Comisia Europeană.

Traficul pe site-urile surselor oficiale, în special pentru chestiuni referitoare la sănătate; este necesar să fie menținută o calitate superioară a conținutului respectiv în toate limbile.

Campaniile de manipulare ale Rusiei, între tehnica revoluționară și reinterpretarea tehnicilor KGB

Mai mult pe EurActiv »