Noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate miercuri în țară, cele mai multe fiind în București, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

UPDATE

23:00 Șefa Direcției de Sănătate Publică București, Cristina Pelin, a demisionat, după ce au circulat acuzații că suspecților de coronavirus și persoanelor care vor să se izoleze nu le răspunde nimeni din DSP la telefon. Demisia a fost acceptată de ministrul Victor Costache.

22:34 GDS a anunțat miercuri seara alte două noi cazuri. 

Cazul 46 este o femeie de 63 de ani. Ea a intrat în contact cu femeia de 35 de ani care a călătorit în Israel și care s- a întors în România în data de 29 februarie.

Cazul 47 este un bărbat de 48 de ani din București.

Este asimptomatic și a avut un contact direct cu fiul pacientului care a fost internat la Spitalul Gerota.

22:09 Cazul 45 e un tânăr de 20 de ani din Iași. El a venit din Italia pe 10 martie și a intrat în carantină în Satu Mare.

Este asimptomatic. 

În această aseară va fi transportat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

El a venit în țară cu mașina, împreună cu o altă persoană, al cărei test a ieșit negativ. Testul va fi reluat.

21:00 Un ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Direcția de Sănătate Publică București, împreună cu Direcția Medicală din SRI, au desfășurat o anchetă epidemiologică pentru identificarea și izolarea tuturor persoanelor cu care acesta a intrat în contact, spune Serviciul într-un comunicat de presă.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus înființarea unei comisii la nivelul Serviciului care va monitoriza permanent implementarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea răspândirii noului virus de către persoanele care au fost în contact cu pacientul confirmat cu coronavirus. 

20:45 Autoritățile au raportat alte cinci cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, astfel cp numărul cazurilor la nivel național a ajuns la 44. Este vorba de cinci bărbați, în vârstă de 22, 30, 34, 36 și, respectiv, 57 de ani, veniți prin vamă din Italia în data de 9 martie, care au fost plasați în carantină, în Arad, imediat de la sosire. 

20:00 Un bărbat de 52 de ani din Constanța este al 39-lea caz de coronavirus din România. Acesta declară că nu a avut contact cu o persoană infectată și nici nu a călătorit în această perioadă. 

18:30 S-a confirmat al 38-lea caz de coronavirus. Este o femeie de 54 ani, contact direct al angajatului ADP Sector 4.

17:40 Al 37-lea caz e un bărbat din București, de 47 de ani, întors de la Stuttgart. El are simptome din 6 martie și este internat la Spitalul Victor Babeș.

17:00 Klaus Iohannis: "M-am interesat un pic de starea celor care au fost găsiți pozitiv, deci cei 30 și, care sunt declarați bolnavi și am constatat că starea lor generală este bună. Mai exact, mai mulți dintre ei nu au niciun fel de simptom. Mai mulți dintre ei au simptome foarte ușoare, de tip răceală. Câțiva au simptome de tip gripă. Până și persoanele mai vârstă, care au și alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă. Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică. Deci, la noi, până acum, avem noroc și cei găsiți cu coronavirus au o stare generală de multe ori mai bună decât poate s-ar fi așteptat unii".

16:40 Încă un caz a fost confirmat, astfel că numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 36. Este vorba de un bărbat din București, în vârstă de 56 ani, care a călătorit în Israel în perioada 22-29 februarie. Acesta a prezentat simptome marți noapte, iar ulterior starea de sănătate i s-a agravat, este internat în secția de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din Capitală.

15:42 Încă trei cazuri confirmate cu noul coronavirus, numărul celor infectați ajungând la nivel național la 35. Este vorba despre un bărbat, 55 ani, București, contact cu pacientul din Gerota, asimptomatic, un bărbat, 31 ani, București, aflat în autoizolare și o femeie, 53 ani, Covasna, sosită pe 8 martie din Italia, aflată în autoizolare.

14:35 A fost confirmat cel de-al 32 lea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Este vorba de un bărbat în vârstă de 38 ani din Iași, contact cu un caz confirmat în Varșovia. Acesta se afla  în autoizolare din data de 9 martie.

13:40 Referitor la bărbatul de 60 de ani, diagnosticat cu coronavirus, Grupul de Comunicare Strategică anunță că pe numele lui a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

Bărbatul, fost ofițer MAI, actual angajat al ADP Sector 4, a infectat alte cinci persoane după ce a a mințit că nu a fost plecat din țară.

Șeful ADP Sector 4 a anunțat că bărbatul de 60 de ani a împărțit flori și mărțișoare la peste 120 de femei.

+++

Pacienta cu numărul 30 este medic gastroenterolog la Spitalul Gerota din București și l-a îngrijit pe fostul politist în vârstă de 60 de ani care a infectat alte 5 persoane, au declarat surse medicale pentru HotNews.ro. Este primul medic infectat cu coronavirus în România.

Cazul numărul 31 este un bărbat de 42 ani, confirmat în Iași. El a avut debutul bolii pe 4 martie, pe 10 martie a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase, după ce pe 2 martie a revenit din Veneția.

+++

Ministerul Sănătății a transmis marți seară că a inventariat stocul testelor de diagnosticare moleculară pentru detectarea COVID-19. În cele 7 centre din țară (2 in București, Cluj, Iași, Timiș, Constanța și Dolj) sunt peste 1.200 de teste, suficiente până la sfârșitul săptămânii, când vor sosi și celelalte teste care au fost deja comandate. 

Comenzile urmează să ajungă în spitalele de boli infecțioase începând de miercuri și vor asigura necesarul pentru încă 30 de zile. 

"În acest moment nu este pericolul de a rămâne fără capacitate de diagnosticare a coronavirusului, mai ales că Ministerul Apărării Naționale, prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino din București a fost de acord să contribuie la acest efort comun cu dotările existente", arată Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

În acest moment, la Institutul Național de Boli Infrecțioase Prof. Matei Balș, există în stoc 300 de teste, iar miercuri urmează să ajungă și cealalte 3.000.

Coronavirus: Situația evoluției virusului în România

Mai mult pe EurActiv »