Dezinformările și știrile false afectează încrederea în autorități și deschid porțile către turbulențe sociale care pot afecta structura Uniunii Europene. Eurodeputați români analizează răspunsul UE la amenințarea fake news.

Uniunea Europeană este asaltată de un val de informații înșelătoare sau false de-a dreptul, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, iar o parte a populației a început să chestioneze măsurile luate de autorități, ba chiar existența COVID-19.

„Este obligatoriu să facem acum ceva, pentru că fake news-ul nu e doar o temă de discuție și un motiv să ne adunăm și să vorbim despre el. Fake news schimbă lumea, și a schimbat-o deja în mod dramatic, dacă nu chiar tragic”, a spus Carmen Avram, eurodeputat PSD, în cadrul unui webinar organizat de Biroul Parlamentului European în România pe tema sprijinului acordat de UE cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19.

„Din cauza cantității imense de fake news pe care o vedem pe piață în fiecare zi a început să scadă încrederea în autorități, să nu mai creadă populația absolut nimic din ceea ce vine de la cei pe care i-au votat, ceea ce deschide porțile către o lume îngrozitoare, o lume a haosului și a turbulențelor sociale”, a adăugat Carmen Avram.

Eurodeputatul socialist consideră că pentru a preveni această situație este nevoie „să înțelegem că nu tot ceea ce vedem pe rețelele sociale este adevărat, că fiecare informație care ne afectează trebuie verificată încă o dată, din alte surse, care să nu aibă legătură cu ceea ce am citit prima dată”.

„Este nevoie de programe foarte serioase la nivel european și la nivel național pentru a informa asupra prezenței masive a fake news-ului printre noi și pentru a-i proteja pe cei care sunt tentați să creadă”, a adăugat Carmen Avram.

Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului popularilor europeni din Parlamentul UE, a vorbit despre un alt subiect dezbătut intens - ideea că instituțiile UE nu au făcut nimic în această criză, iar cea mai mare parte a bugetului Uniunii este utilizată pentru plata salariilor și pensiilor funcționarilor și comisarilor europeni.

Toate cheltuielile de administrare a UE reprezintă mai puțin de 6% din bugetul UE, a punctat Mureșan. „Cea mai mare parte a fondurilor europene merg în investiții pentru oameni, pentru fermieri, pentru politică de coeziune, pentru studenți, pentru întreprinzători sau pentru cercetători. Ajutăm statele din vecinătatea Uniunii Europene”, a spus Siegfried Mureșan, europarlamentar din partea PNL.

UE a trecut prin mai multe crize de la al doilea război mondial încoace, și nu doar că nu a dispărut, dar a ieșit întărită din crizele prin care a trecut, a comentat și Dacian Cioloș „previziunile” privind dispariția UE. 

„Acum trăim într-adevăr o criză fără precedent... și cred că aceasta poate fi o oportunitate cum rar am văzut în cei 70 de ani de existență ca Uniunea Europeană să crească”, a punctat Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, în cadrul dezbaterii.

Cei trei eurodeputați români au discutat și relația UE cu China, și din perspectiva legăturilor economice, dar și a subiectului fake news.

„E din ce în ce mai clar că surse ale unor știri false care au fost răspândite și promovate în Uniunea Europeană, în ultimele săptămâni, vin și din China. Și din Rusia, dar vin și din China”, a spus Cioloș. Șeful grupului de centru Renew Europe consideră că UE are nevoie de o nouă strategie în relația cu China, care să țină cont și de importantele legături economice, dar și de respectarea valorilor europene, a drepturilor omului.

„China s-a folosit de această criză ca să-și promoveze nu doar imaginea de țară, dar și a unui model de guvernanță care nu este al nostru, să lase impresia că democrațiile sunt slabe și e nevoie de o mână de fier”, a punctat Dacian Cioloș, care consideră că UE trebuie să contracareze răspândirea unor asemenea știri false.

„În timp ce noi suntem ocupați să achiziționăm ventilatoare, măști de protecție și alte echipamente medicale, să salvăm vieți omenești în România și în Uniunea Europeană, China este preocupată să achiziționeze la preț mic, la preț de nimic, companii europene din domenii strategice”, a susținut Siegfried Mureșan.

„Regimul comunist de la Beijing nu ne este prieten, ei vor o cu totul altă ordine a societății decât vrem noi. Nu există drepturile omului, nu există stat de drept, nu există libertate de exprimare în China. Aceste lucruri nu trebuie să le uităm când discutăm cu China”, a adăugat eurodeputatul PNL. 

El a vorbit și de ajutoarele trimise, în timpul pandemiei de COVID-19, dintr-un stat membru UE în altul. „Oricine spune China, Rusia și Cuba ne-au ajutat mai mult decât Uniunea Europeană, este populist și nu spune adevărul”, a punctat Mureșan.

 

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.


 

Primul protest de după starea de urgență: Oamenii care nu cred în coronavirus

Mai mult pe EurActiv »