Tot mai multe state europene anunță restricții drastice după extinderea epidemiei de coronavirus.

Italia, care este în carantină de mai multe zile, a înregistrat cel mai negru bilanț zilnic duminică, cu 368 decese în doar 24 de ore. Alte state europene vor să evite să ajungă în situația Italiei și încearcă să implementeze măsuri de restricționare înainte ca situația să le scape de sub control.

Germania își închide, începând de luni, granițele cu Austria, Danemarca, Franța, Luxemburg și Elveția, după ce Polonia și-a închis granița cu Germania încă de săptămâna trecută. Majoritatea landurilor germane au luat decizia de a închide școlile și creșele și au anunțat măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului, cum ar fi interdicția organizării unor evenimente cu un număr mare de spectatori. Serviciile religioase au fost interzise.

Angela Merkel a anunțat, luni după-amiaza, măsuri și mai drastice împotriva răspândirii coronavirusului. Cancelara a apelat la germani să nu mai întreprindă călătorii. Toate locurile publice și de întrunire, între care restaurantele, barurile, cluburile, teatrele, cinematografele, sălile de concert sau de sport, parcurile și grădinile zoologice urmează să rămână închise. În plus își vor închide porțile toate magazinele cu produse care nu sunt de strictă necesitate. Deschise vor rămâne, în continuare, magazinele alimentare, farmaciile, drogheriile, magazinele sanitare, benzinăriile, serviciile de curierat, băncile, magazinele de băuturi, oficiile poștale, frizeriile, firmele de curățenie, spălătoriile publice, chioșcurile de presă și bineînțeles cabinetele medicale, relatează DW.

Norvegia și-a închis porturile și aeroporturile începând de luni și a anunțat că toți vizitatorii, exceptând pe cei care vin din țările nordice, care au intrat în țară din 27 februarie vor intra în carantină indiferent dacă prezintă sau nu simptome.

Finlanda nu a închis chiar toate școlile, dar majoritatea unităților de învățământ sunt închise, la fel ca și alte centre de petrecere a timpului liber, precum malluri, teatre sau centre de sport. Danemarca și-a închis granițele și a luat măsuri severe de limitare a activităților, dar Suedia își menține școlile deschise, interzicând doar evenimentele cu peste 500 de spectatori.

Țările baltice au introdus, de asemenea, restricții de călătorie și au suspendat organizarea de evenimente. Școlile sunt închise, dar și barurile, restaurantele din Lituania nu vor mai fi operaționale începând de luni.


Nici în Franța nu mai sunt deschise cafenele sau restaurante, dar au avut loc alegeri locale duminică.

Belgia a luat, de asemenea, măsuri drastice, instituind starea de urgență la nivel național, după ce răspunsul la extinderea epidemiei în regiuni a fost necoordonat.

Polonia a introdus starea de amenințare epidemiologică și a închis toate frontierele țării. Cetățenii străini nu mai pot intra în țară fără un motiv întemeiat, iar toți nou-sosiții sunt plasați în carantină timp de 14 zile. Au fost anulate acțiunile în masă, iar cetățenilor le-au fost interzise reuniunile cu peste 50 de oameni. Până la sfârșitul lui martie vor fi închise toate instituțiile de învățământ, teatrele, muzeele, cinematografele, cluburile sportive, bazinele, restaurantele, cafenelele, barurile și cazinourile. Au fost închise toate centrele comerciale, exceptând magazinele de produse alimentare și farmaciile. 


Cehia a anunțat la 11 noaptea că, de la miezul nopții sunt interzise deplasările persoanelor în afara casei, cu excepția locurilor de muncă, cumpărăturilor esențiale și altor activități necesare, după ce majoritatea magazinelor și restaurantelor fuseseră deja închise.

Ungaria și-a închis frontierele luni, a anunțat premierul Viktor Orban. Barurile și restaurantele vor fi închise după ora 15:00. Ca de obicei, Orban a dat vina pe străini și pe migrație pentru extinderea epidemiei de coronavirus în Ungaria.

În Slovenia s-a închis traficul aerian, iar toate barurile, restaurantele, sălile de sport, saloanele de coafură, cinematografele și majoritatea magazinelor vor fi închise. Magazinele alimentare vor rămâne deschise, dar vor primi doar un număr limitat de clienți la un moment dat, în timp ce toate mijloacele de transport în comun din țară vor fi oprite.

Și în Serbia a fost decretată starea de urgență, iar toate statele din Balcanii de Vest au luat diverse măsuri pentru limitarea circulației persoanelor care au călătorit în statele cu multe cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Aproape toate activitățile sunt blocate în Spania, țara europeană cea mai afectată de epidemia de COVID-19 după Italia. Majoritatea magazinelor sunt închise și în Grecia, în timp ce Ciprul a interzis aproape complet intrarea străinilor în țară. 

Cu alte cuvinte, fiecare stat european ia măsuri de limitare atât a transporturilor, cât și a circulației persoanelor, insistând ca toți oamenii care pot lucra de acasă să o facă, în contextul în care Europa este acum epicentrul pandemiei globale de COVID-19.


Luni, și România ar putea să anunțe închiderea unor activități neesențiale, după ce ministrul educației a anunțat că închiderea școlilor se va prelungi până după Paști. Președintele Klaus Iohannis urmează să decreteze stare de urgență, potrivit unui anunț pe care șeful statului l-a făcut sâmbătă.

La nivel mondial, pe baza datelor raportate până luni dimineață (08:47 ora României), au fost înregistrate aproape 170.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Dintre acestea, aproape 78.000 sunt considerate vindecate, dar COVID-19 a provocat și 6.520 de decese.

(Grupaj realizat pe baza informațiilor publicate de rețeaua EURACTIV și din surse Agerpres)