Turcia nu-și va modifica niciodată legile antiteroriste, chiar dacă acest lucru presupune "prăbușirea" acordului cu UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, a declarat marți premierul turc Binali Yildirim, relatează Reuters.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a respins categoric modificarea legislației antiteroriste, una dintre condițiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur.

Oficialii europeni au precizat că rezolvarea chestiunii privind vizele nu este posibilă atât timp cât Ankara nu îndeplinește integral cele 72 de criterii cerute de UE, conform instituțiilor comunitare 5 dintre acestea nefiind încă respectate de Turcia.

Luni, Donald Tusk, președintele Consiliului European, declara că negocierile dintre Uniunea Europeană și Turcia, privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci vor mai dura, însă nu sunt nici departe de a se finaliza.

Donald Tusk spunea că Turcia mai trebuie să îndeplinească câteva condiții.

Întrebat când estimează că cetățenii turci care călătoresc în UE vor fi scutiți de vize, Donald Tusk a afirmat: "Când vor îndeplini toate condițiile fără excepții".

De ce nu se ține Turcia de acord?

Acordul UE-Turcia privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci în schimbul reducerii fluxului de migranți spre blocul comunitar întâmpină piedici din cauza nemulțumirilor legate de legile antiteroriste ale Turciei, scria Reuters.

Uniunea Europeană a solicitat Ankarei să modifice definiția termenilor de "terorist" și "act terorist", însă Turcia susține că are nevoie de aceste legi pentru lupta împotriva amenințărilor.

Săptămâna trecută, Turcia declara că se așteaptă la un rezultat pozitiv în zilele care urmează în cadrul negocierilor lor cu Uniunea Europeană cu privire la eliminarea vizelor pentru cetățenii țării.

Discuțiile durează de trei ani, dar par să se îndrepte nicăieri

Turcia și Uniunea Europeană au început în 2013 discuțiile privind scutirea de vize pentru cetățenii turci în spațiul Schengen și au convenit în luna martie anul acesta să meargă mai departe în cadrul unui acord mai larg pentru stoparea migrației ilegale către UE, scrie Agepres.

Procesul a stagnat, însă, atunci când Bruxellesul a insistat că Ankara trebuie să-și reformeze legislația dură antiteroristă.

UE și Turcia au încheiat în martie un acord prin care Ankara s-a angajat să atenueze fluxul migrator, iar UE a promis, în schimb, un ajutor financiar de 3 miliarde de euro, iar acesta, doar inițial.

În plus, Turciei i-a mai fost oferită și liberalizarea regimului de vize, dar și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților ilegali returnați din Grecia către teritoriul turc.

Aceste transferuri ale imigranților se efectuează deja, dar neînțelegerile și schimburile de replici între Ankara și Bruxelles pe tema aplicării acordului s-au înmulțit.