Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich atrage atenția asupra riscurilor infodemiei în cazul crizei coronavirusului. Este vorba de ceea ce îngreunează accesul oamenilor la informații corecte într-un moment în care acestea le sunt necesare.

Mixich a dat exemplul unei cărți despre pandemie apărute la Iași și finanțate printr-un grant al Ministerului Educației, unde la capitolul ”Revenirea la experți” este publicat un text semnat de actorul Dan Puric. De asemenea, în carte un academician susține că noul coronavirus ”a fost lăsat să vină ca să fie avantajate mariler corporații comerciale, farmaceutice, alimentare și tefeliștii salariați”.

”Mie mi se pare impardonabil și nu există niciun fel de scuză a dreptului la opinie, pentru că acesta nu e drept la opinie, e drept la prostie. Evident oricine are drept la prostie, dar nu are dreptul să disemineze larg”, a comentat luni expertul în cadrul unei dezbateri HotNews.ro #deladistanță, cu tema ”Informare și dezinformare în criza COVID-19”.

Editura Institutul European din Iași a publicat volumul ”Covid. Colivia noastră”, coordonat de profesorul universitar, Laurențiu Șoitu, prima carte din România despre pandemia de coronavirus. Cartea, publicată luna trecută, adună texte ale unor experți, dublate de cele ale unor personaje extrem de controversate. Autori precum Dan Puric, intens promovat de propaganda rusă, sunt validați de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, proaspăt numit șef al CNATDCU, dar și de Patriarhul Daniel, relatează G4Media.ro.