Ultimele apariții televizate ale lui Liviu Dragnea din libertate au marcat și escaladarea discursului populist al acestuia, fiind din ce în ce mai clar că fostul lider al PSD se agață de orice oportunitate pentru a rămâne relevant pe scena politică.

Prima apriție TV de după eliberare a reprezentant atât anunțul revenirii în politică, cât și o încercare de exersare a abilităților populiste, notează Mediastandard.ro.

Victimizarea

În urmă cu treni ani, înainte de condamnare, Dragnea încerca să le lase alegătorilor impresia că el, omul bun care vrea să facă bine (sic!), nu este lăsat. Ba mai mult decât atât, în discursurile lui au început să se regăsească din ce în ce mai des cuvinte care lasă de înțeles că este ținta unor intenții necurate.

Personajele au variat în funcție de trendul momentului. Fie statele Occidentale, fie figuri cu funcții înalte din aparatul de stat, însă constanți au rămas președintele Klaus Iohannis, fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, șeful SPP, Lucian Pahonțu, și fostul adjunct al serviciului de informații Florian Coldea.

În timpul interviului de la Realitatea PLUS, Dragnea face numeroase astfel de acuzații:

- „Au fost o serie întreagă de abuzuri împotriva mea”;

- „Problema nu sunt judecătorii și procurorii, ci această structură nenorocită condusă și azi de Pahonțu în numele lui Iohannis”;

- Liviu Dragnea a povestit o ”conversație auzită de Dîncu între Kovesi și Coldea și care a fost confirmată de Coldea, direct”. Dragnea a povestit cum Laura Codruța Kovesi ar fi fost acasă la Vasile Dîncu, împreună cu Florian Coldea, iar fosta șefă DNA ar fi spus că îl ”va băga la pușcărie” pe liderul PSD pentru că a apărat Antena 3 în momentul în care ANAF urma să recupereze sediul televiziunii.

Victimizarea este una dintre caracteristicile discursului populist contemporan, pe care Liviu Dragnea și l-a însușit cu brio. Prin repetarea ideii că în jurul său s-a conturat o conspirație, fostul lider social-democrat le inspiră susținătorilor săi încrederea nu numai că este nevinovat pentru faptele penale săvârșite, dar și că condamnarea sa este urmarea unui complot anti-România. 

Citește continuarea pe Mediastandard.ro.