Grupul de comunicare strategică (GCS) a avertizat luni seară cu privire la o serie de informații false puse în circulație în limba română de pe platforme găzduite de Rusia și care sunt propagate pe rețelele sociale, relatează HotNews.ro.

Grupul de comunicare strategică a dat ca exemplu site-ul http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook.

Potrivit GCS, printre articolele promovate este și unul cu titlul ”Un tir cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de COVID”.

”250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fost retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie...” susține articolul citat de GCS, potrivit HotNews.ro.

Articolul este ilustrat, potrivit Grupului de comunicare strategică, cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic. 

Grupul pentru Comunicare Strategică precizează că informațiile din articol sunt complet false și încurajează populația să se informeze doar din surse oficiale. Totodată, face apel ca acest tip de articole să nu fie distribuite pe rețelele de socializare, ”întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate”.

În perioada stării de urgență, autoritățile au decis că să închidă mai multe site-uri de știri și un blog pe motiv că promovează informații false pe tema pandemiei. Blocarea accesului la aceste site-uri a fost valabilă doar pe perioada stării de urgență.


 

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

Fizicianul Cristian Presură: Nu lupți cu fake news închizând site-uri, ci prin educație

Mai mult pe EurActiv »